вторник, август 02, 2022

ГРОБИЩЕН ПЛЕН

ИЗТОЧНИК: НОВАЯ ГАЗЕТА. ЕВРОПА

АВТОР: ЮЛИЯ ЛАТИНИНА

ПРЕВЕЛ ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ



Защо в Русия ще оправдават всяко насилие по отношение на украинците?

В лагера за украински военнопленници в Еленовка (укр. Олинивка) загинаха 53 души, а още няколко десетки получиха тежки рани. Обикновено, когато в концлагер загиват пленници, това става, защото са изтезавани до смърт или са разстреляни.

Но в случая, според уверенията на Русия, нещата са съвсем други. Уж Украйна е убила своите пленници. С помощта на свръхточна ракета, изстреляна от HIMARS.

Отначало тази злобна Украйна обстрелваше сама себе си в Харков (укр. Харкив). След това се заличаваше от лицето на земята в Мариупол. После с помощта на румънски шофьор, когото разтворили в киселина, обмени два „Калибъра“ и направи на пух и прах складове в Одеса на следващия ден след подписването на договора за зърното (всичко това са реални версии на случващото се според пропагандата). А ето че сега тези страшни нацисти унищожиха своите пленници и го направиха само за да опорочат мирната Русия.

Даже сега – когато за трагедията се знае много малко – версията на Русия изглежда невероятна. Работата е в това, че всяко място, по което попада ракета HIMARS, е известно на американците с точност до метър. Руските военни даже обясняваха успехите на HIMARS с това, че – виждате ли – всички цели се дават на украинците от американците и зад клавишите също седят американци.

И макар че това не е така, най-главното в HIMARS е наистина Big Data, големите данни. Това са спътниците „Maxar“, прецизно обработената информация и, наистина, пълната прозрачност за САЩ кой, къде и как стреля с HIMARS.

При наличието на Big Data да се стреля в лагер, където изтезават твоите военнопленници, като го сбъркаш с мост или склад, е по принцип невъзможно.

Пропагандата няма и убедителни версии защо ЗСУ (Въоръжените сили ва Украйна – бел. П. Н.) убиват съзнателно своите войници, взети в плен.

Могат да се предположат три причини за станалото в Еленовка.

Първо: властите на Руската федерация се опитват да прикрият следите от извършени престъпления. Току-що в мрежата се появи видео, на което войник, носещ знак Z на униформата, с издевателства и шегички кастрира украински пленник. Отрядът руски неонацисти от ДШРГ (Диверсионно-щурмова разузнавателна група – бел. П. Н.) „Русич“ коментира това така: “Русия води свещена война и човекът, отрязал на вързания пленник яйцата, е имал „основателни причини“.

Да си представим, че именно такъв деец на свещената война (на арабски: „джихад“) е разпитвал пленниците в Еленовка, а след това началството се е озадачило с въпроса: как да се скрие при бъдещ обмен липсата на гениталии? Не всички изтезания са такива, че могат да се преживеят, и не всички следи могат да се скрият.

„Това беше постоянна практика на ДНР-овците през 2014 година – казва Роман Свитан, бивш летец и запасен полковник от ЗСУ, който бил подложен на мъчения и едва не намерил смъртта си като пленник, - връзваха жестоко изтезавания към противотанкова мина и го взривяваха“.

Втора, но по-малко вероятна причина: да си представим, че пленникът е записан в списъка на мъртвите, а той в действителност е жив. Така с него може да се прави всичко, като му се казва: това е, официално не съществуваш. Ако не сътрудничиш, вече те няма. Не трябва да се отхвърля тази версия в страна, в която печатат за „азовците“ фалшиви вестници, за да им сломят духа.

И третата версия – убийство на заложници.

Кога терористите убиват заложници? Когато не удовлетворяват техните искания. Как да го направят? Убиват ги и казват, че това е дело на HIMARS.

Разбира се, теоретично е възможна и четвърта версия: руските спецслужби са провели ловка спецоперация, докарали са в Еленовка камиони, уж пълни със снаряди, внушили са на американските спътници, че там има склад с боеприпаси, HIMARS-ът е ударил, а на това място се оказват свои хора!

Така и HIMARS-ите се компрометират, за което в Русия даже и на сън мечтаят, и роднините на „азовците“ се насъскват срещу правителството. Но проблемът е в това, че за концлагера в Еленовка знаеше куцо и сакато. Не е като да удариш по непознато място: мислиш, че е склад, а се окозва концлагер.

Ако Русия иска да опровергае очевидните подозрения, трябва да предаде телата на убитите и да допусне на мястото на взрива независими експерти. Ако го направи, съмнявам се, че картината на реалните увреждания по телата ще съответства на заявената и че следите от взривно вещество ще бъде от HIMARS. Ако не го направи – работата е ясна.

Руската армия използва в Украйна стратегията на терора. Обикновено в съвременната война на такава стратегия разчитат нередовните части: паравоенните формирования, фанатиците и терористите.

Положението, когато съвременна армия на цивилизована държава постъпва като руските войници в Буча и Мариупол, е безпрецедентно.

Такава държава по определение не е цивилизована, а е средновековна и ако руснаците мислят, че това не ги засяга, напразно мислят така. Чикатило, след като опита един път човешко месо, няма да се откаже от него. Представете си, че в мрежата се появи видео, на което американец реже гениталиите на виетнамец по време на войната. Американецът ще влезе в затвора за 20 години. А в Русия? Имаше вече видео как режат главата на сириец – и какво?

Тази стратегия не е случайна. При първия етап – в Буча и Мариупол – тя, както филтрационните лагери, преследваше целта да се сломи духа на противника.

Сега стратегията преследва друга цел – да се ожесточи противника. Когато украинският войник види мъртвите в Еленовка и плюс това чуе да се говори, че той ги е убил, ще му избият чивиите и тогава ще може в Русия от екрана на телевизора да казват: „Виждате ли! Те искат смъртта на всички руснаци! Това е екзистенциална заплаха! Тези нацисти искат да ни изтребят до един!“

И този залог е, разбира се, много успешен. Омразата е такова чувство, което рядко не е взаимно. В случая имаме желание да бъдат превърнати украинците в подобни на руснаците и ако не по един, то по друг начин да се разруши нацията.

Всичко ставащо на фронта отдавна е излязло извън рамките на информационно-психологичните операции (ИПСО).

Уви, Невзоров е прав: Русия се управлява от секта. Тази секта има символ на вярата. Според него, първо – всички украинци са нацисти, които трябва да бъдат унищожавани, второ – всички, които казват, че Русия унищожава украинците, е клеветник и пиндос (жаргонно презрително название на американец – бел. П. Н.) и, трето – всички, които не вярват в първото и второто твърдение, са врагове на Русия.

Това вече не е ИПСО, а е вяра. Вяра за неуки, нищожни хора и чикатиловци. Нищо не му се иска повече на чикатиловеца от това да вярва, че реже гениталии в името на свещена война, а не просто защото е криминален престъпник, отрепка и садист.

Когато вършиш ужасни нещо, непременно искаш да ги оправдаеш с някакви ценности, защото с нищо повече не можеш да ги оправдаеш.

И уви, значителна част от човешката потребност от вяра е потребност да се проектират хтонични инстинкти върху някаква същност – Бог, нация, държава. „Не отрязах аз гениталиите. Същността ми заповяда“.

Единствената добра новина от всичко е, че това е стратегия на секта в момент, когато вече не вярва в победата. Когато сектата се надява на триумф, тя обещава, че нейният лидер ще дойде с войски от ангели върху облаци и ще порази всички с „Искандери“, „Посейдони“ и мълнии. Но когато започва да губи, тогава разказва, че всички говорят лъжи за нея, мирната, и при това положение трябва да се сплотят заедно около вожда.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.