четвъртък, януари 27, 2022

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / АТАНАС П. ХИНОВ ДО ДАНАИЛ ХР. ПОПОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 442

Атанас п. Хинов до Данаил Хр. Попов

Плевен 1871 г. 10-врия 28.

Господин. А„ драги М., братя х. Попови

в Турну Мъгуреле.

Приехме изпроводената ви рокля. Приехме от Косто наш и я харесаха всички. Ако има Михалакюва скъсани чорапи, да ги даде. Катарина на хаджийката да ги донесе. Едно топче кадафилуца дай на хаджийката за тодорицината рокля, един пръст да е широка, и един топ гайтан за полите на роклята. Бях дал на Кирица един сванец да ти даде да ми изпратиш. Две кутийки хапове - дай и тях да ми ги донесе. В неделя вечерта пристигна в града ни г-н В. Л. самичък и тази вечер е у дома. Щеше да дойде г-н ма Петро; й. К. х. Н. да се разговорят, г-н Д. Общи го изпратил за София. Съдружниците стават от ден на ден повече. Сега щом пристигна А. [1], четирима души се сдружиха. И като няма друго какво да ти пиша, всички сме живи и здрави и съм ваш брат завинаги. А. х. Попов [2].

Н.Б.II.А., п. 60. № 8021

БЕЛЕЖКИ

1. Ангел Кънчев заедно с Д. Общи, Христо Иванов Книговезеца от Търново и Левски стават четирима.

2. Към това писмо стои специална преписка на Левски. Вж. отд. I. № 38, том I.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.