събота, януари 22, 2022

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / ИВ. ДРАСОВ ДО ДАНАИЛ ХР. ПОПОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 441

Ив. Драсов до Данаил Хр. Попов

Господине,

Завчера получихме писмата и 2 бр. „С.“, а вие ни бележите, че изпращате 3 бр., но може единият да е останал у брата ви.

Човекът, за когото ни изпратихте билет, още го няма, но може да дойде. А. К. е тук, а В. Л. и другите ги няма, но се надявам тези дни и те да дойдат. Мнението ви да отиде А. К. при К. В. напълно споделям и преди 20 дни го бяхме пратили упълномощен, също и писма имаше до разни лица, но мишката каквото си мисли, понякога котката го разваля, така и то се развали и А. К. се върна, без да може да отиде там, също и писмата до вас не можаха да дойдат по причина карантината. Сега като се завърнат и онези, ще се наредят някои нужни работи и ще се пише до нужните места (лица), а тези готови писма (които щяхме да ви изпратим, или по-добре - които ви изпращахме, пак по гореказаната причина не можаха в нужното време да пристигнат) ще останат. Дружеството ни се урежда от ден на ден по-добре и ние сме уверени, че на всяко нещо ще се отговаря начаса, така също и за всяка работа, само остава този път да се съберем и решим.

14 декември 1871 г.

Ваш Мур. Ибрахим...

Н.Б.II.Б., п. 102. № 41

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.