вторник, януари 18, 2022

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / ДАНАИЛ ХР. ПОПОВ ДО ПАНАЙОТ ХИТОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 440

Данаил Хр. Попов до Панайот Хитов

Господин П. Хитов!

Днес пристигна тук г-н К. Пасков, даде ми писмата за Д. Ценов и за А. Каравелов, които и проводих в същия ден. Взех от него и писмото, което е за А. Кънчев, проводих и него на мястото му. Понеже Ангел не е в Русе, но е заедно с В. Л. и с Димитър Македонеца (Димитър Общи – бел. П. Н.), които се намират отсреща при ЦБРК и ходят нагоре-надолу, където имат потреба. На К. Пасков му дадох нужния знак, с който може да ги намери и да разговаря с тях, а иначе не може да ги намери никъде, където и да би отишъл. Ако се случи да приема някое писмо за вас, ще побързам да ви го изпратя.

Едва днес се отвориха карантините отсреща и започнаха да минават хората, но много хорица измряха по пътищата тадява, защото не приемаха от друга скеля освен който иска да мине отсреща, трябва да отиде в Русе да направи 11 дни карантина без друго, здравствуйте [1].

9 10-врия 1871 г. Т. Мъгуреле

Д. Хр. Попов

Н.Б.II.А., п. 63. № 8920

БЕЛЕЖКИ

1. Адрес: A. U. Stoinovits Photograph in Belgrad за господин П. Хитов Белград.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.