понеделник, април 06, 2020

НОБЕЛОВИ ЛАУРЕАТИ – 1964 ГОДИНА – ФИЗИОЛОГИЯ ИЛИ МЕДИЦИНА – ФЕОДОР ЛИНЕН

Феодор Линен (Feodor Lynen)

6 април 1911 г. – 6 август 1979 г.


Нобелова награда за физиология или медицина (заедно с Конрад Блох)

(За откритията му, засягащи механизма и регулирането на холестерина и мастните киселини.)

Феодор Линен е роден в Мюнхен, син е на Вилхелм Линен, професор по машинно инженерство в Мюнхенското технически университет. Майка му, Фрида, е дъщеря на фабриканта Густав Прим. Линен завършва начално и средно училище в Мюнхен и през 1930 г. постъпва в химическия факултет на Мюнхенския университет. Сред тези, които помагат за научната му подготовка, са Хайнрих Виланд, Ото Хьонигшмид, Казимир (Казимеж – бел. П. Н.) Фаянс и Валтер Герлах. Най-силно влияние му оказва Хайнрих Виланд, под чието ръководство Линен завършва през март 1937 г. своето изследване „За токсичните вещества в мухоморката“. След докторската си дисертация той се запознава пак под ръководството на Виланд с динамичната област в биохимията, на която остава верен цял живот.

Линен запазва също така и връзките си с Мюнхенския университет, където става лектор по химия през 1942 г., асистент през 1947 г. и професор по биохимия през 1953 г. Освен това през 1954 г. той става ръководител на Института по клетъчна химия „Макс Планк“, създаден наскоро по инициатива на Ото Варбург и Ото Хан, по това време оглавяващ Дружеството за развитие на науката „Макс Планк“. Така Линен получава изключителни възможности за научни изследвания.

Работата на Линен е посветена на изясняването на химичните детайли на метоболичните процеси в живите клетки и на механизмите на метаболичната регулация. Проблемите, които разглежда заедно с германски и други изследователи, включват ефекта на Пастьор, разлагането на оцетната киселина в дрождите, химическата структура на „активираната оцетна киселина“, на „активирания изопрен“, на „активираната карбонова киселина“ и цитохимина, разлагането на мастните киселини и образуването на ацетооцетна киселина, разлагането на винената киселина, биологичния синтез на цистеина, терпените, каучука и мастните киселини.

През 1954 г. Линен получава медала Нойберг на Американското дружество на европейските химици и фармацевти, през 1955 г. – паметния медал Либих на Дружеството на германските химици, през 1961 г. – медала Карус на Немската академия за естествени науки „Леополдина“, а през 1963 г. – медала Ото Варбург на Дружеството по физиологична химия.

Линен е член на Баварската академия на науките в Мюнхен и на Немската академия за естествени науки „Леополдина“ в Хале, почетен член е на Дружеството „Харви“ в Ню Йорк, на Американското дружество на биолозите химици във Вашингтон, на Венесуелското дружество за напредък на науката в Каракас, чуждестранен член е на Националната академия на САЩ във Вашингтон и на Американската академия на изкуствата и науките в Бостън. Има почетна докторска степен от медицинския факултет на Фрайбургския университет.

На 1 януари 1972 г. професор Феодор Линен е избран за президент на Дружеството на германските физици.

Линен се жени на 14 май 1937 г. за Ева Виланд, дъщеря на неговия академичен преподавател Хайнрих Виланд. Семейството има пет деца: Петер (1938 г.), Анемарие (1941 г.), Сузане (1945 г.) и Хайнрих и Ева-Мария (1946 г.).

Превод от английски: Павел Б. Николов

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.