сряда, април 01, 2020

ЗА СЪДБАТА НА УТОПИИТЕ ОТ ХХ ВЕК

АВТОР: ВИКТОР ШЕНДЕРОВИЧ

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

ХХ век даде на човечеството опита от реализирането на две ослепителни идеи. Те всъщност са били идеи именно до двадесетия век – привлекателни и прекрасни идеи, като повечето утопии. Оставало е да се дочака въплъщаването им, така да се каже, на местна почва и това въплъщение се паднало на поколението на моите дядовци и баби и на моите родители.

„Падна ми се зла участ да се родя в двадесети век, // в проклета година и проклето столетие…“ – пише Давид Самойлов. Идеите – комунистическата и националната – се въплътиха в пълния си ръст и се превърнаха в пълноценна катастрофа за човечеството (обичайна съдба на утопиите).

„Толя, какво направихме…“ – обхванала побелялата си глава, се оплаквала на своя син, моя баща, баба ми, правоверна комунистка, член на партията от 1918 година. През тези години още било прието да се гордееш с това застаряло членство, но гордостта вече отстъпвала малко по малко място на отчаянието – поне у тези, у които, както казва Бабел, „живеела съвестта“.

ОТЧАЯНИЕТО Е ВИНАГИ РЕЗУЛТАТ ОТ ИЗЛЪГАНИ НАДЕЖДИ

Фазил Искандер наричаше сатирата „оскърбена от любов“. Този механизъм лежи в основата на всяко отрицание – то е истинско драматично, когато е подкрепено от някогашна вяра. Истинска антиутопия може да се роди само в души, изпитали върху себе си измамната светлина на силната идеология. А светлината беше режеща и, повтарям, ослепяваща. Ослепяваща дори много зорките.

Култът към волята и силата е обаятелно нещо и какво лошо има да вярваш във великата съдба на своя народ? Печатите на Освиенцим пречат от известно време да мислим за тази изключителност без потръпване, но истински ментален ужас е да разбере човек чувствата на унижените „ваймарци“, да усети колко желана е била тогава тази сила… И колко е близко всичко това – във всеки момент и където и да е!

Съветската антифашистка пропаганда (в моята младост я наричаха „борба с реваншизма“) беше двусмислена и граничеше с пошлостта – най-яростни критици на нацизма, най-светли хуманисти се оказаха членовете на хитлерюгенд и бившите войници от вермахта Хайнрих Бьол и Гюнтер Грас…

Истински еретици ражда самата религия; външният опит е лош учител. Свастики се появиха на стените там, където ХХ век е преминал под знака на комунизма – там, където свастиката е била по държавните знамена, на стените рисуват сърпове и чукове… Тази мотика се различава само по изображението – опасността да те удари по главата е една и съща.

Смисълът на битието

Полският философ и дисидент Станислав Ежи Лец започва като социалист и през 1939 година прославя Сталин, който „освободил“ родния му Лвов. Трябвало е да изпита върху себе си „народната Полша“, за да израсне до безпощадните „Невчесани мисли“. Такава сила на презрението е възможна само у прелъстения…

Великият антиутопичен роман на Оруел е написан от чавек, който успял да повоюва срещу друга тоталитарна сила – сила, която била много по-честна в своето людоедство, и може би затова по-малко успешна. Тази сила била победена с оръжие и прелъстяването от социализма, победителя на фашизма, било толкова дълго, че негова жертва успели да станат най-прекрасните умове.

Едва 1968 година накарала антибуржоазните интелектуалци да се дръпнат най-сетне от „Съюза“. Джорж Оруел, предупреждаващ за този ужас, по това време отдавна не бил между живите…

САТИРАТА – ОСКЪРБЕНА ЛЮБОВ

Именно той, воювалият в Испания на страната на републиканците, могъл да види по-добре от другите ужаса на сталинизма. Оруел бил ранен от фашистки снайперист, но своя ответен огън открил по тези, които се оказали като резултат още по-страшни за човечеството – поне по продължителността на ужаса. Честният хитлеристки ад продължил дванадесет години. Лъжливото комунистическо „равенство“ се превърнало в много десетилетия от кръв и тя продължава да се лее…

МИРЪТ Е ВОЙНА

Известното (както предупреждавал Аристотел) е известно на мнозина, а колко малко са били тези, които се оказали способни да достигнат с виковете си глухите уши на човечеството. Оруел успял. В Англия със забележимо облекчение празнуваха настъпването на 1984 година: мрачното пророчество на писателя притежаваше такава магическа сила, че изглеждаше почти неотвратимо…

И това вероятно е истинската победа на антиутопията – това, че не се е сбъднала.

Не се е сбъднала, ще отбележим, там, където са ѝ попречили навреме.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.