петък, март 13, 2020

Ubuntu 20.04 LTS

ИЗТОЧНИК: ПИНГВИНУС

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Не работя постоянно с Линукс, но за всеки случай имам на компютъра си и Ubuntu (освен Windows 10): използвайки по-голямата му лекота и по-малката му проблемност от творението на Бил Гейтс, прибягвам до него, когато имам да правя нещо, което не изисква някаква по-специфична програма, като Adobe Premiere например (филмовите редактори в Линукс са – уви! – с много малки възможности).

Така или иначе, следя Линукс пространството, реагирам на всяка новост и не пропускам да я изпробвам.

Сега очаквам Ubuntu 20.04 LTS (в момента съм с 18.04 LTS).

Ето как накратко ни го представя руското списание „Пингвинус“.

(Павел Николов)

През април 2020 година се очаква представянето на новата разработка Ubuntu 20.04, вариант LTS (Long Term Support – бел. П. Н.), което означава, че версията е с дълъг срок на поддръжка: ще се обновява в продължение на пет години или на десет години в случай на разширена поддръжка (ESM). Именно тази версияя чакат тези, които сега използват Ubuntu 18.04 LTS.

КОДОВО ИМЕ

Кодовото име на Ubuntu 20.04 ще бъде “ Focal Fossa“.

Както и при предишните версии кодовото име е образувано от две думи. Първата дума е прилагателно име. Втората – название на животно.

Съчетанието „Фокал фоса“ може да може да бъде преведено буквално като „Централна фоса“ или „Фокусирана фоса“.

Фосата е хищно млекопитаещо от семейството на мадагаскарските вивери (има по-далечно родство и с мангустите - бел. П. Н.). По външен вид прилича донякъде на животните от семейство котки.


При инсталирането на тестовата версия на Ubuntu 20.04 LTS се показва следният екран:


ДАТА НА ИЗЛИЗАНЕТО

Планираната дата на излизане на Ubuntu 20.04 е 23 април 2020 година.

Забележка: Датата на излизане може да се промени, ако евентуално се появят някакви усложнения за пускането на версията.

ТАПЕТИ

Стана известно какви тапети ще се използват в Ubuntu 20.04 по подразбиране.


На тях е изобразена фоса, която е устремила някъде много внимателно погледа си. Тапетите са реализирани в относително тъмни тонове, с традиционния фонов градиент. Изображението на животното е изпълнено схематично.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.