вторник, март 17, 2020

Мартин Фробишър – пират, полярен изследовател и адмирал

ИЗТОЧНИК: ДИЛЕТАНТ

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Търсене на злато, при това в Арктика, търговия с роби в Африка, пиратство в Атлантика и сражения с испанците в Ла Манша – такава е бурната биография на знаменития корсар.

От четиринадесетгодишен Мартин Фробишър вече браздял морето. Първото му плаване било с експедиция на роботърговци до Гвинея, финансирана от чичо му. След една година младият Мартин демонстрирал за първи път страстта си към авантюрите: когато негърският вожд, от когото англичаните купували роби, поискал заложник, юнгата Фробишър изразил доброволно готовността си да стане пленник. При африканците живял девет месеца, а след това попаднал в лапите на португалците. Успял да избяга от този плен и се върнал в Англия. Скоро възмъжалият Фробишър вече командвал пиратски кораб, който се движел по европейското крайбрежие. През 1564 година ограбил кораб, возещ скъпоценни гоблени, изработени по специална поръчка на испанския крал. Филип II бил толкова поразен от невижданата наглост, че се опитал да покани Мартин на служба при себе си. Англичанинът не се съгласил и скоро се озовал за пиратство в лондонски затвор. След няколко месеца го напуснал с кралски патент в ръцете: помилвала го Елизабет I. Сега вече Мартин грабел кораби на законни основания като корсар на Нейно величество.


Корсарството пълнело стабилно джобовете на Фробишър, но не удовлетворявало страстта му към приключенията. През 1574 г. той решил да открие северозападен път, иначе казано – да премине през ледовете на север от Америка до Тихия океан и да стигне до бреговете на Япония и Китай. Арктика не отстъпила под напора на корсара, но той донесъл оттам камъни, събрани по северния бряг, в които учените открили златни жилки. Нова експедиция Фробишър организирал вече за търсене на скъпоценния метал. Оказало се наистина, че златото се намира в арктическите камъни в микроскопични дози, и Мартин се върнал към корсарския занаят. През 1588 г., когато Испания изпратила срещу Англия Великата армада, той бил един от командирите на флота, който я победил. С адмиралски чин Фробишър продължил да граби испанските галеони, връщащи се от американските колонии, и загинал през 1593 година, защитавайки френския Брест от същите тези испанци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.