четвъртък, януари 02, 2020

Великите мореплаватели

ИЗТОЧНИК: ДИЛЕТАНТ

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Васко да Гама се отличавал с жестокост, целта на експедицията на Магелан не била научна, а определено търговска, а Колумб до края на дните си бил убеден, че е доплавал до Азия. .

Христофор Колумб (1451−1506)

През 1492 година корабите на Христофор Колумб (итл. Кристофоро Коломбо, исп. Кристобал Колон – бел. П. Н.), генуезец на испанска служба, пресекли Атлантическия океан. Няколкостотин години преди това до бреговете на Америка достигнали викингите. Но именно експедицията на Колумб поставя началото на колонизирането на новия континент от европейците.

Колумб в Америка

При празнуването на петстотингодишнината от откриването на Америка са пуснати стотици марки, посветени на първата експедиция на Колумб. При това даже в страни, които нямат изход на море.

Особеност: Ако се съди по всичко, Колумб е бил убеден до края на дните си, че не е открил нов континент, а е доплавал до Азия.

Фернандо Магелан (1480 — 1521)

Първото околосветско пътешествие започнало през септември 1519 година. Ръководител на експедицията бил португалският мореплавател на испанска служба Фернандо де Магелан (порт. Фернао ди Магеляиш, исп. Фернандо де Магеланес – бел. П. Н.). Плаването продължило малко по-малко от три години и се оказало много тежко. Повечето от моряците, сред които и самият Магелан, умрели от болести или загинали.

Портрет на Фернандо Магелан

Осемнадесет моряци останали на борда на кораба „Виктория“ след края на експедицията. А в началото на плаването тръгнали не по-малко от двеста шестдесет и пет души.

Особеност: В Испания се върнал само един кораб от пет, но доставеният с него товар покрил с лихва изразходваните средства за организирането на мащабното пътешествие.

Васко да Гама (Ок. 1460 — 1524)

За първи път европейците успели да достигнат до Индия по морски път през 1498 година. Експедицията ръководел португалският мореплавател Васко да Гама (порт. Вашку да Гама – бел. П. Н.). Плаването продължило почти две години. Обратно се върнали около половината от моряците и само два кораба от четири. Това пътешествие оказало колосално влияние върху историята на мореплаването. По-късно Васка да Гама плавал още два пъти до Индия.

Васко да Гама

Особеност: Васко да Гама се държал по време на експедициите по-скоро не като търговец, а като жесток пират, потапяйки в кръв всяко неподчинение.

Джеймс Кук(1728−1779)

Английският военен моряк извършил три околосветски експедиции. По време на пътешествията на Джеймс Кук били нанесени на картата стотици острови и били изследвани подробно бреговете на различните континенти.

Джеймс Кук на източния бряг на Австралия

Именно Кук предложил да се нарече протокът между Евразия и Америка на името на Витус Беринг.

Особеност: Джеймс Кук станал първия мореплавател, който успял да победи на корабите си страшното бедствие за моряците – скорбута.

Витус Беринг (1681−1741)

Датският мореплавател постъпил на руска служба още при Пьотр I, който мечтаел да открие път за Индия през Северния Ледовит океан. Но в реална експедиция Беринг успял да се отправи една при царуването на Ана Йоановна. Той изследвал подробно северната част на Тихия океан, но тези негови заслуги получили признание една десетки години след смъртта му.

Портрет на Витус Беринг

Две години Витус Беринг и членовете на експедицията му плавали от Санкт Петербург до Охотск, откъдето започнал пътят на първата експедиция. Витус Беринг не е първият европеец, който открива пролива, наречен на неговото име. Но именно той съставил първите карти на крайбрежието на Чукотка и Аляска.

Особеност: По време на принудителното зимуване членовете на експедицията на Беринг гладували и бедствали, но продължавали да записват научните си наблюдения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.