събота, януари 11, 2020

Джоан Баес – снимки и песен

ИЗТОЧНИК: VINTAGE EVERYDAY

НАГОДИЛ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Първо да уточним името, по-точно фамилията.

Защото в българската уикипедия четем за някаква си Джоан Байз.

Ако отворим обаче FORVO, мястото, където можем да чуем на различни езици правилното произношение на думи и на имена от носители на съответния език, чуваме фамилия „Баез“.

Аз предпочитам обаче испанското произношение Баес - бащата на Джоан, физикът Алберт Баес, е мексиканец, а в испански език – както знаем – няма „з“ (да, да – прословутият „Zorro“, не е „Зоро“, а „Соро“, което ще рече „Лисугер“, но това е друга тема).

Джоан Баес (в момента на 79 години) е изпълнителка на собствени песни във фолклорен стил и на оригинален фолклор (не вярвайте на интернет, който я представя като фолк певица, все едно е от една страна на барикадата с Галена, Алисия и прочие доморасли нашенски бездария!).

Тук, благодарение пак на VINTAGE EVERYDAY (пиратствам ги често, но те не ми се сърдят!), ще видите поредица от снимки на Джоан Баес, направени през 60-те години на миналия век.

А накрая (макар да се повтарям малко – вижте ТУК) – мексиканската народна песен „Плачещата жена“ („La Llorona“) в изпълнение на Джоан Баес.































Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.