петък, ноември 17, 2023

НОБЕЛОВИ ЛАУРЕАТИ / 1987 г. / ХИМИЯ / ЖАН-МАРИ ЛЕН

Жан-Мари Лен (Jean-Marie Lehn)

30 септември 1939 г.

Нобелова награда за химия (заедно с Доналд Крам и Чарлз Педерсън)

(За разработването и прилагането на молекули със структурно-специфични взаимодействия с висока избирателност.)

Жан-Мари Лен е френски учен в областта на химията. Носител на Нобелова награда по химия през 1987 г. заедно с Доналд Крам и Чарлз Педерсън за разработването и прилагането на молекули със структурно-специфични взаимодействия с висока избирателност (технология „домакин-гост“).

Роден е на 30 септември 1939 г. в Росайм, Елзас. Баща му Пиер Лен е хлебар, но има интереси в областта на музиката. Майка му Мари е домакиня. Мари и Пиер имат четирима сина. Лен изучава музика няколко години. В колежа учи латински, гръцки, немски и английски език. Продължава образованието си в Страсбургския университет. Завършва с бакалавърски дипломи по философия и природни науки. Продължава образованието си като докторант в класа на ГайУрисън. Работи върху синтеза на витамин B12 в Харвардския университет. Започва своите експерименти в департамента по химия към Страсбургския университет. От 1980 г. е преподавател в „Колеж дьо Франс“.

Заедно със Силви Ледерер имат двама сина.

Лен е атеист.

Почетен доктор на Университета на Твенте в Нидерландия (1991 г.), университета „Хериът Уот“ в Единбург (2005 г.) и на Оксфордския университет (2014 г.). Командор на Ордена на Почетния легион (1996 г.).

Източник (с леки поправки): Уикипедия

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.