петък, ноември 24, 2023

НОБЕЛОВИ ЛАУРЕАТИ / 1987 г. / ХИМИЯ / ЧАРЛЗ ПЕДЕРСЪН

Чарлз Педерсън (Charles Pedersen)

3 октомври 1904 г. – 26 октомври 1989 г.

Нобелова награда за химия (заедно с Доналд Крам и Жан-Мари Лен)

(За разработването и прилагането на молекули със структурно-специфични взаимодействия с висока избирателност.)

Американският химик Чарлз Педерсън е роден в Пусан (Корея). Баща му Бреде Педерсен, норвежки морски инженер, още в младостта си се установява в Далечния Изток. Той изоставя морското дело и става инженер-механик в рудник на територията на днешна Северна Корея. Майката на учения, Такино Ясуи, е японка, която се занимава в Корея с търговия, когато среща баща му.

На осем години Чарлз е изпратен в Япония, за да постъпи в училище към женски манастир в Нагасаки, а на десет години започва да учи в католическия колеж „Свети Джоузеф“. Там Педерсън получава средно образование и слуша първия си курс от лекции по химия.

След това постъпва в Дейтънския университет в Охайо (САЩ), където по това време се установява да живее семейството му. Като получава степента бакалавър по инженерна химия, Педерсън отива в Масачузетския технологичен институт, където е удостоен със степента магистър по органична химия.

През 1927 г. Педерсън започва работа в компанията „Дюпон“ в Уилмингтън, щат Делауер. Той остава да работи в научната лаборатория на компанията. Проучва разтворимите в мазнини утаители на мед и успява да намери първия качествен метален инактиватор за нефтопродуктите. В резултат от това започва да се интересува от влиянието на различните лиганди върху каталитичните свойства на медта и работи в тази област в продължение на няколко години. По-нататък се занимава с окислителното разграждане на нефтопродуктите и каучука. В края на 40-те и началото на 50-те години Педерсън започва да се интересува от фотохимията на някои нови вещества, открива полимеразационни асоциатори и създава няколко нови полимери.

През 1960 г. Педерсън се връща към изследванията в областта на координационната химия и започва да проучва ефектите на на би- и полидентатните лиганди върху каталитичните свойства на ванадилната група. По време на един от експериментите той получава кристали (които се оказват дибензо-18-краун-6), наречени краун-етери (crown – корона на английски език), които са структурна особеност – празен вътре и подвижен пръстен от въглеродни атоми, свързани с кислородни атоми. Като варира размера на цикъла, той установява, че краун-етерите са способни да свързват избирателно някои катиони, поставяйки ги в центъра на своята „корона“.

Неговото откритие е разширено от французина Жан-Мари Лен и американеца Доналд Крам. Резултат от паралелните усилия на тримата изследователи е синтезът на молекули, които могат да реагират избирателно съм други молекули, също както ферментите се свързват с други природни молекули.

Краун-етерите и криптандите се разглеждат отначало като модели на системи, способни към избирателно свързване. Оказва се, че те могат да служат и като модели на биологични транспортни системи. По-нататък се установява и ролята на подобни съединения при моделирането на ферментите. Краун-етерите се оказват първите синтетични аналози на природните вещества, пренасящи йоните на алкалните метали през клетъчната мембрана. Тези преносвачи, наричани йонофори, действат по същия начин като краун-етерите, макар че имат по-сложна структура. Природните преносвачи на катиони се отнасят към така наречените превключващи йонофори. Преминавайки вътре в клетката, под влиянието на определени въздействия те прехвърлят катиони и се връщат бързо за следващи. Скоростта на такива операции може да достигне няколко хиляди в секундата, при което често те се движат срещу градиента на концентрация.

Крауните и криптандите, като вещества, свързващи селективно едни или други йони, са перспективни за медицината като средства за лечение на металодефицитните и металонаднормените състояния.

Тази изследователска област се разширява бързо, като се развива в това, каето Лен нарича по-късно с термина „супрамолекулярна химия“. Супермолекулярната химия изучава всестранните аспекти на взаимодействието на молекулата „гост“ с молекулата „стопанин“. Какво е супермолекулярна химия? Лен я определя като химия на междумолекулярните връзки, проучваща асоциацията на две или повече химични частици, а също така структурата на подобни асоциации. Тя лежи извън пределите на класическата химия, изследваща структурата, свойствата и трансформацията на отделните молекули. Ако тя се занимава предимно с реакциите, при които се разкъсват или се образуват валентни връзки, супрамолекулярната химия проучва изключително невалентните взаимодействия: водородната връзка, електростатичните взаимодействия, хидрофобните сили и структурите „без връзка“. Както е известно, енергията на невалентните взаимодействия е 1-2 по-ниска от енергията на валентните връзки, но ако те са много, водят до образуване на здрави и едновременно с това гъвкаво променящи своята структура асоциати. Именно съчетанието на здравина и способност за бързо променливи изменения е характерно свойство на всички биологични молекулярни структури: нуклеиновите киселини, протеините, ферментите и преносвачите на частици.

За кратко време супрамолекулярната химия се развива в обширна област от знания, включваща няколко направления. Важно направление в изследванията през последното десетилетие става синтезът на съединения, способни да образуват комплекси от вида „гост-стопанин“ с органичните молекули. Това е нужно за разделянето и пречистването на органичните вещества и на тяхната активация, за да се създават лекарствени препарати от ново поколение и за да се решават много други научни и приложни задачи.

Педерсън се пенсионира през 1969 г. Като пенсионер се занимава с риболов, градинарство, изучаване на живота на птиците и поезия.

През 1947 г. Педерсън се жени за Сюзън Олт и се установява в глад Сейлъм, щат Ню Джърси, където живее до края на живота си.

Превод от руски: Павел Б. Николов


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.