четвъртък, ноември 25, 2021

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / АНГЕЛ КЪНЧЕВ ДО ПАНАЙОТ ХИТОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 428

Ангел Кънчев до Панайот Хитов

Бай Панайоте,

В Турно се отбих, с Данаил се намерих, съобщих му работата и потребните рекомендации за в Българско взех. В неделя ще замина във вътрешността на Българско да захвана и извърша мисията си.

Русе 17/8 71 г.

Ваш А. Кънчев

Поздрави бай Каравелова, бай Цека и бай Михаила.

Препоръчвам ти тези три българчета, ще влизат в Богословията, помогни им да се настанят. Добри и разпалени българчета са.

Пак А. Кънчев

Н.Б.II.А., п. 63. № 8637

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.