четвъртък, ноември 11, 2021

ЗАЩИТНИЦИ НА ВЕЧНО ЗАМРЪЗНАЛАТА ЗЕМЯ

АВТОР: ЮЛИЯ ЛАТИНИНА

ПРЕВЕЛ ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

За всичко е виновно глобалното затопляне, а не смогът и корупцията.

Президентът Путин, изказвайки се по време на срещата на високо равнище на G20 в Рим, заяви, че глобалното затопляне нанася на Русия ужасни щети. „Средната годишна температура расте по-бързо от общата за света – повече от 2,5 пъти“ – каза той.

Това е свещена истина. Ще напомня (и ще просветя тези, които не знаят, защоот този малък детайл обикновено не се споменава от привържениците на теорията аз Глобалната Катастрофа), че днешното незначително затопляне, което далече не достига дСнимка 4о това през предишния междуледников период, засяга (както винаги, когато имаме затопляне) преди всичко умерените и северните ширини.

Затопля се не там, където е топло, а там, където е студено, и не тогава, когато е топло, а когато е студено, иначе казано – в Русия, а не в Африка и през зимата, а не през лятото.

Което между другото наблюдаваме: през последните 50 години (с пауза между 1998 и 2015 година) зимата в Подмосковието е станала съществено по-мека, а лятото, каквото си е било, такова си е останало.

Същото наблюдаваме например и в САЩ. Ето ви графика на рекордно високите и рекордно ниските температури там от 1895 до 2018 година, взета от книгата на Стивън Куин „Unsettled“.

От графиката се вижда, че през зимата в САЩ е станало забележимо по-топло, а летните температури, напротив, са останали на предишното си равнище.

Поради това се случило страшно нещастие: увеличил се вегетативният сезон, намалял зимният студ, съкратило се количеството енергия, която страната изразходва за отопление, увеличили се добивите от селскостопанска продукция и нараснал броят на топлите дни. Разбира се, тази катастрофа не е достигнала размаха на Емския междуледников период, когато среднаат температура през януари била в Москва с 10 градуса по-висока от днешната, а горите достигали до крайбрежието на Карско море, но все пак се съгласете – това е същински ужас.

„За десет годиин средната температура в Русия се е увеличила с половин градус“ – каза президентът.

"Особено ни безпокои разтапянето на вечно замръзналата земя (на рус. мерзлота – бел. П. Н.), която заема значителен обем от нашата територия“ – подчерта тай.

Ако вечно замръзналата земя се стопи, спукана ни е работата.

Ще загинат гъсталаците от ягел, кладония и цетрария (все лишеи – бел. П. Н.), които на север от стари времена прибавяли към хляба, когато стомасите се подували от глад. Радващата очите мокра тундра ще се смени с печалния пейзаж на боровите гори. Архангелска област ще престане да бъде зона на рисковано земеделие. Бившият ЮКОС ще може да озелени същите прорези, за неозеленяването на които през февруари бяха подведени под отговорност неговите мениджъри!

Не, аз естествено разбирам, че всяка промяна има своите отрицателни страни. Например, ако построите в Норилск върху вечно замръзналата земя бараки, надявайки се само на тази замръзнала земя, без да забиете в нея както трябва греди, когато почвата се разтопи, бараките ще се съборят. Но да ви кажа ли истината? Те и без това ще се съборът. Защото са бараки.

На мене ми се струва, че да бъдат уплашени руснаците с увеличаване на вегетативния период и намаляване на студовете ще бъде доста сложно. Затова имам една препоръка.

Когато в началото на 2000 година стана окончателно ясно, че затоплянето е спряло (от 1998 до 1915 година) и че следователно непрекъснатият растеж на концентрацията на СО2 не може да е главен двигател на климата, сектата на „затоплистите“ извади запасен довод: тя започна да обябява за „следствие от глобалното затопляне“ всяка природна катастрофа.

Всичко, което преди беше редовно засушаване, се превърна в следствие от глобалното затопляне. Всичко, което преди беше редовно наводнение, се превърна в следствие от глобалното затопляне. Намаляването на популацията на белите мечки, настъпило поради тоталния лов на бели мечки, беше обявено за следствие от тоталното затопляне (когато забраниха лова на белите мечки, популацията им нарасна 4-5 пъти).

Сър Дейвид Атънбъро дори засне драматична история за моржове, които падат от скалите и загиват заради глобалното затопляне.

И какво мислите? Това беше свещена истина. Моржовете наистина падали от скалите. Това станало в Чукотка през 2017 година край село Рикрайпий. Падали, защото бягали от белите мечки. Моржовете се размножили така, че популацията им достигнала 5000 индивида, леговището им се разраснало и животните започнали да се качват по скалите. Това привлякло 20 (!) бели мечки и нещастните моржове скачали от скалите и намирали долу смъртта си.

След това моржовете избягали, а мечките останали. Те бродели по селото и се вмъквали през прозорците.

Статията в „The Siberian Times“, която разказва за тъжното събитие, се казва именно така: „Село е обсадено от бели мечки, докато стотици обезумели от страх моржове падат от 38 метра и намират смъртта си“.

Удивително е, че снимачната група на сериала „Our Planet“, която заснела всичко това, не забелязала, че проблемът се състои в извънредно нарасналата популация на уж измиращите от глобалноот затопляне моржове и в извънредно нарасналата популация на уж измиращите от затоплянето бели мечки. „Такива са тъжните реалии на климатичните промени“ – проплаква ръководителката на групата, която – честно казано – не би трябвало да работи за „Netflix“, а за Първи канал.

Та ето какво.

Съветвам руското правителство да използва същия метод. И ако неосъзнатото руско население не възприеме достатъчно ужасните перспективи на удължения вегетационен период и намаляващите студове, да вини за всяко нещастие глобалното затопляне.

Ето че наскоро десетки сърфисти след каране на сърф във Финландския залив легнаха на легло със силно отравяне. Астровирус и ротавирус. Водата миришела на фекалии. Но да не си мислите, че откраднатите пари за строителството на канализация носи вина за това? Не, виновно е глобалното затопляне. Или ето – измря рибата в езерото Пясино. И вие си мислите, че това е, защото „Норникел“ излива направо в тундрата адска смес от хвостохранилищата? Не, пак е виновно глобалното затопляне! А нарасналите онкологични заболявания в Красноярск? Сигурно си мислите, че това е заради смога над града? Не, отново вината е на глобалното затопляне. И така нататък, и така нататък...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.