петък, ноември 05, 2021

ПЛАШИЛА

ИЗТОЧНИК: VINTAGE EVERYDAY

ПРЕВЕЛ ОТ АНГЛИЙСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Първоначално плашилата (англ. scarecrows) са създадени да правят точно това, което подсказва името им: да плашат (scare) гарвани (crows) и други птици, които могат да унищожат реколтата на фермера. Плашилото е примамка или манекен, често във формата на човек. Хуманоидните плашила обикновено се обличат в стари дрехи и се поставят в открити полета.

Плашилата съществуват много по-отдавна, отколкото си мислите – първите известни на историята плашила са направени преди около 3000 години! Използват ги за първи път египтяните, за да защитят житните си ниви, особено по поречието на река Нил.

Въпреки че плашилата съществуват толкова отрано, по-късно се използват по-ефективни начини за плашене на птиците. В миналото са правени опити да се използват машини с криле като вятърна мелница вместо плашила. Птиците обаче са по-умни, отколкото човекът си мисли, и бързо свикват с тези структури. Правени са опити за закачане на тенекии по дърватата или за употреба на шумови пистолети. Но гарваните, тъй като са адаптивни, обикновено осъзнават, че това е трик и така или иначе навлизат след известно време в полетата.

Първоначално гръцките фермери правели своите плашила подобни на Приап, син на Дионис и Афродита. Митът гласи, че Приап живеел близо до едно лозе и бил много грозен. Така че винаги, когато Приап ходел сред лозите, плашел птиците и подобрявал реколтата.

Има обаче нещо повече от това как изглежда плашилото. Птиците се плашат и заради миризмата на хората, която се задържа по дрехите му.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.