неделя, ноември 14, 2021

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / ИВ. ДРАСОВ ДО ДАНАИЛ ХР. ПОПОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 426

Ив. Драсов до Данаил Хр. Попов

29 юли 1871 г.

Господин Азисе!

На 25. този [месец] получихме от брат ви писмата ви, в които му бележите колкото е възможно по-скоро да ни яви, че стоката ни е пристигнала и че непременно трябва един от нас да дойде, за да си оправим сметките. Като вземе със себе си 100 и повече наполеона, че и друга стока ви е пристигнала, та е неизбежно нужно да си купим и от нея. Прибавяте още, че без пари да не идваме, защото вие не сте били сега в състояние да я предплатите, а пък търговецът не я освобождавал докато не му се освободи. Направете ни сметка колко още ви дължим, които възкачвате на 100 напол(еона)!

Байчо! От тази ви сметка не можахме да разберем нищо. Ние сме ви поръчали 50 топа шамби [1], които ще бъдат заедно с 15 000 картуши, а те струват според договора ни 150 нап(олеона), ние сме ви изпратили досега 130 нап., дължим ви още 20 нап. Тук сега не можем да разберем от какво се увеличават на 100 нап...!

Най-убедително ви молим да ни направите точна сметка колко наполеона сте приели, колко е поръчаната ни стока и защо са нужни още пари?!?

При това ви явяваме, че днес сме съвсем без пари! Защото пак на вас ще се молим да я издължите и изпратите макар и половината от нея, та за кратко време, като я похарчим, ще ви се издължим напълно и дотогава може би надеждата ни за пари да се осъществи, та искаме дотогава с един от нас да се споразумеем надълго и за много още работи.

(П. П.) В едно от първите си писма ни явихте да дадем вместо вас на брат ви три напол. и тях ще минете на сметката ни.

Ваш Моратоолу Ибрахим

Н.Б.II.А., п. 62. № 8478

Арх. т. I, № 4, стр. 187

БЕЛЕЖКИ

1. Петдесет пушки.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.