петък, ноември 19, 2021

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / ИВ. ДРАСОВ ДО ДАНАИЛ ХР. ПОПОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 427

Ив. Драсов до Данаил Хр. Попов

30 юли 1871 г.

Господин Азисе!

Вчера щом замина човекът с писмото, което беше в отговор на предадените ви чрез брат ви за нас писма, същата вечер дойде отгоре нарочно изпратен ни човек, който ни донесе тези писма, които ви и приключваме. От съдържанието им ще разберете в какво положение сме днес (без пари!!!)... Повторно ви умолявам да ни предплатите стоката и да ни изпратите макар и половината, в кратко време ще ви ги внесем. Направете ни една кратка сметка колко стока сме поръчали и колко пари сте приели от нас и прочие. Приемете поздрав. Сбогом, че време няма за повече, понеже пътникът тръгва.

Ваш Моратооглулар

Н.Б.II.А., п. 62. № 8479

Арх. т. I, № 5, стр. 188

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.