неделя, август 29, 2021

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / ИВ. ДРАСОВ ДО Д. ХР. ПОПОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 414

Ив. Драсов до Д. Хр. Попов

Господине, Азис Руишдоолу!

В Никопол [1]

В онова писмо ви е бележено всичко подробно. Аз ви бележа само за сметка.

Първия път ви изпратихме наполеони ........ 33

втория път - 6 минца и наполеони ............... 38 1/2

Сега ще приемете пак ................................... 46 1/2 и 2 минца, които ще бележите на сметката ми.

Думата ви с М. е да дадем на брат ви 3 наполеона. Те се дадоха. Които наполеони ще минете на моята сметка...

Освен това думата ни беше за 50 Р. [2], а те струват 150 наполеона. Ние досега ви изпращаме горното число, а това число, като е недостатъчно, умоляваме ви, ако дойде стоката, докато още не сме ви изпратили цялата, дайте вие, че по-подир ще ви ги изпра-тим.

Здравейте

Ваш Муратоолу Ибрахим Търновалъ [3]

Н.Б.II.В., п. 4. № 417

БЕЛЕЖКИ

1. Адрес на писмото: Азис Рушидоглу на Компанията на Ханът Никопол.

2. Револвера.

3. Бележки на Д. Хр. Попов към писмото: а) Това писмо ми е проводено от Ив. Драсов, Член Комитета Ловчански - в год. 1871 април 13 - Д. Хр. Попов, Т. Мъгуреле. б) Бяхме нарочно наредили, че всяко писмо за мене да се адресува като за в Никопол, а че ако би да се случеше да се улови, да не се знае откъде е и да не се знае, че е за мене тука, в Т. Мъгуреле, та затова и имената си бяхме определили като за турци.

Д. Хр. Попов

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.