събота, август 21, 2021

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / ФИЛИП ТОТЮ ДО ИВ. П. КЪРШОВСКИ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 412

Филип Тотю до Ив. П. Кършовски

Господин Иванчо!

Днес за днес се случи в Одеса тази страшна революция, не можах да се разпоредя за изпращането на стоката, за която с предпоследното си [писмо] бях ви известил. Прочее, като гледам, че от ваша страна няма никакво начертание за пренасянето на стоката, започнах да се съмнявам за вашето хладнокръвно участие в това благодатно дело. Трябва от ваша страна решително да ми кажете, ако ще се трудите за пренасянето, то трябва да не гледаме на препятствията, защото без препятствия нищо не става.

Писмото на Левски получих на 23 март, като го прочетох, всичко точно разумях. Радвам се на Левски, че той неуморно се труди за общото благоденствие. Моля Бога дано Господ му подари дълги дни и го запази от неприятелите.

април 1871 г.

За скоро отговор

Филип Тотю

P.S. Истина, както пише Левски, работата е добра. Ако има някои опасни известия от Левски, известете ми, за да се съобразявам с моите предначертания.

Същия

Поздравете всички приятели, а особено на господин Д. Попов. Като намерите място откъде и как да ги прехвърлим. С една дума, трябва умно да действа, разбира се вие ще се стараете или на някое скеле или на някоя болта да се разтоварят. Както намерите за по-добре.

Чакам с нетърпение отговор.

Същия

Н.Б.II.Б., п. 102. № 60

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.