петък, юни 21, 2024

НОБЕЛОВИ ЛАУРЕАТИ / 1989 г. / ИКОНОМИКА / ТРИГВЕ ХААВЕЛМО

Тригве Хаавелмо (Trygve Haavelmo)

13 декември 1911 г. - 28 юли 1999 г.

Нобелова награда за икономика

(За изясняването на теорията на вероятностите като основа на иконометриката и за анализите му на едновременните икономически структури.)

Иконометрията се занимава с оценката на икономическите отношения и с тестване дали постулираните отношения отговарят напълно на реалността. В статия в „Econometrica“ през 1943 г. и в докторската си дисертация, озаглавена „Вероятностният подход в иконометрията“ (1944 г.), Хаавелмо посочва, че резултатите от много от използваните до това време методи са били подвеждащи. По-ранните методи не отчитат достатъчно факта, че реалното икономическо развитие се определя от взаимодействието на множество икономически отношения и че икономическите закони не са строго стриктни.

В своята теза Хаавелмо представя нов и революционен подход към оценката на икономическите отношения чрез прилагане на методи, използвани в математическата статистика. Работата му поставя основите на нова област на изследване, която доминира при изучаването на оценката на сложните икономически отношения.

В рецензията си на докторската дисертация на Хаавелмо британският нобелов лауреат Ричард Стоун пише, че това е брилянтен принос към иконометрията, който ще има революционен ефект върху степента на успех при оценката на икономическите отношения.

След като става професор в университета в Осло, изследователските интереси на Хаавелмо се насочват към икономическата теория. Неговата книга, озаглавена „Изследване на теорията на икономическата еволюция“ (1954 г.), е пионерско изследване на възможните причини за икономическото изоставане на една страна по отношение на други страни, много преди други икономисти да се заемат сериозно с изследване на развитието.

Хаавелмо има също ценен принос и към теорията, която определя развитието на инвестициите в една страна. Неговата книга, озаглавена „Изследване на теорията на инвестициите“ (1960 г.), въвежда теории за търсенето на реален капитал и за мудността в адаптирането на реалния капитал, които са от фундаментално значение в следващите му изследвания. Многобройни теоретични и емпирични изследвания на инвестиционното поведение са вдъхновени от неговата работа.

Много от другите изследвания на Хаавелмо, като например монографията му за икономиката на околната среда, която се появява много преди да се появят подобни изследвания, са вдъхновение за други изследователи.

ИЗТОЧНИК: https://www.nobelprize.org/prizes/economic-sciences/1989/haavelmo/biographical/

Превод от английски: Павел Николов

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.