събота, юни 22, 2024

ИЛЮСТРАЦИИ НА МИГЕЛ КОВАРУБИАС ОТ 1920-те И 1930-те ГОДИНИ

ИЗТОЧНИК: VINTAGE EVERYDAY

ПРЕВЕЛ ОТ АНГЛИЙСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Мигел Коварубиас (1904—1957) е мексикански художник, карикатурист, илюстратор, етнолог и историк на изкуството. Заедно с американския си колега Матю У. Стърлинг, той е един от откривателите на цивилизацията на олмеките.

Личност с много таланти, Коварубиас започва също така да проектира декори и костюми за театъра, включително за „La Revue Negre“ на Каролайн Дъдли Рейгън с Джоузефин Бейкър в главната роля, която я прави хит в Париж.

Произведенията на Коварубиас и карикатурите на знаменитости са представени в списанията „The New Yorker“ и „Vanity Fair“. Линейният характер на стила му на рисуване оказва силно влияние върху други карикатуристи като Ал Хиршфелд. Първата книга с карикатури на Коварубиас „Принцът на Уелс и други известни американци“ се превръща в хит, въпреки че не всички негови съвременници са развълнувани, поради това че неговото остро, бръснещо остроумие е насочено срещу тях.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.