събота, юни 15, 2024

ДЪРЖАВАТА САМО – ПЪРВАТА СЛАВЯНСКА ДЪРЖАВА

ИЗТОЧНИК: ДИЛЕТАНТ

ПРЕВЕЛ ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

През 7-ми век в Централна Европа славяните за първи път се опитали да изградят своя държава.

Централна и Източна Европа дълго време оставали истински кипящ котел, в което врели най-различни етноси. Великото преселение на народите, започнало през 4-ти век и превърнало се в една от причините за гибелта на Западната Римска империя, не мислело да спира. След няколко столетия на територията на съвременна Унгария идват нови номади – аварите, и през 562 година на политическата карта на Европа се появява Аварския хаганат, който държи в страх съседните племена и господства до 8 век.

Как славяните се появили в Централна Европа?

Славяните, които аварите прогонили от източноевропейската равнина, след средата на 6 век са своеобразен авангард на номадската армия. В резултат от това те се разселват по територията на съвременна Чехия и Словакия, попадайки в същото време в зависимост от „новите хуни“. По същата причина някои от славяните се оттеглят на юг – към границите на Византийската империя. Така аварите оказват решаващо влияние за разселването на предците на съвременните чехи, словаци и южнославянски народи.

Авари в сблъсък с франките

Първите аварски отряди проникнали на територията на Словакия в края на 6 век. Те подчинили местното славянско население и използвали неговия икономичен и стопански потенциал за осъществяването на своите завоевателни походи. Освен това аварските войници зимували в славянските селища и вземали славянските жени за наложници. В определени моменти търпението на чехите, моравците и другите племена стигало до краен предел.

През 620-те години започва серия от антиаварски въстания на славянското население. За да обединят силите си в борбата с тираните, въстаниците организират съюз, който след това ще се превърне в държавата Само (ударението е на първата сричка!).

Авари и подчинено население (предполага се - славянско)

Княз Само и Аварския хаганат

Единственият запазен писмен източник, разказващ за събитията от тези далечни години, е така наречената „Хроника на Фредегар“, създадено от популегендарен франкски летописец през средата на 7 век. Тя съдържа четири книги: в първите четири авторът описва събития от световната история, като започва от Сътворението на света. А четвъртата книга е най-ценна за историците. Тя съдържа описание на събития, станали във Франкското кралство през 584-642 година. Хрониката е продължена след смъртта на Фредегар, като там се появява информация и за държавата Само, чиято история е тясно свързана с историята на франките.

Страница от „Хрониката на Фредегар“

Откъде се е взело това странно на първи поглед име? В „Хрониката на Фредегар“ има интересна история, свързана със създаването на съюза на враждуващите с аварите славянски племена.

През 623 година на територията на въстаналите славяни дошъл един търговец от франкския град Санс, който се казвал Само. Първоначалната негова цел и на неговите колеги била да завърже търговия с местното население. По не съвсем ясна причина търговецът решил да съпровожда славяните, вдигнали се на борба срещу аварите. Хронистът съобщава, че Само проявил в битките такава доблест и мъжество, че славяните решили да го изберат за техен княз.

Съвременният град Санс

По това време аварите били заети във война с Византия, затова първоначално не обърнали особено внимание на действията на славянските племена. Но през 627 година хаганът повел лично неангажираните вече войски в настъпление срещу славяните – и претърпял поражение. Кога именно Само оглавил съюза на племената, не е ясно, но не подлежи на съмнение, че е заслужил властта с изключителните си качества.

Какъв е бил полулегендарният търговец от Санс? „Хроникатан а Фредегар“ сочи пряко франкския произход на бъдещия княз. Тук, както и в случая с Рюрик, на преден план при историческите дирения през 19-20 век се поставял политическият аспект.

Една група изследователи не се съмнявала в германския произход на Само, следвайки строго текста на „Хрониката на Фредегар“. Други отбелязвали, че името „Само“ е производно от по-пълния славянски вариант „Самослав“. Поради отсъствието на източници този спор остава напразен и представлява интерес само в рамките на политическите дискусии. В условията на острото германско-славянско противопоставяне през 19-20 век това било още по-актуално.

Централна и Източна Европа през 7-8 век

Може само да се каже със сигурност, че Само е живял дълго време в държавата на Меровингите и е бил възпитан в съвсем друго политическо и културно поле, по-прогресивно от славянската „военна демокрация“. Неговият опит и знанията му, придобити в една по-“напреднала държава“, били оценени по достойнство от въстаниците. Само управлявал 35 години, при което имал безусловен авторитет.

Държавата на франките срещу славяните

С победата над Аварския хаганат историята на първата славянска държава изобщо не приключила. Ударът, нанесен от въстаниците на бившите им господари, не бил окончателен – Само трябвало да отблъсква постоянно опитите на номадите да възстановят статуквото. Проблеми се появявали по-късно и на западната граница – на славяните им се налагало да се противопоставят на Франкското кралство.

„Хрониката на Фредегар“ съобщава за скъсване на отношенията между франките и славянския племенен съюз през 632 година. Причина за това станало убийството на франкски търговци на територията на държавата. Франкският крал Дагоберт изпратил посланици при Симо с искане за справедливо и незабавно наказание на виновните за извършените престъпления. Славянският княз отказал да разгледа въпроса веднага, като обещал само да организира на своя територия съд за изясняване на обстоятелствата по случилото се.

Френският посланик, като превишил значително своите пълномощия, поискал от Само даже да се закълне във вярност на краля, на което получил безусловен отказ. Посланикът бил прогонен от пределите на държавата. Като научил за това, Дагоберт заповядал да се събира войската. „Студеният“ конфликт прераснал в „горещ“.

Франкски войници

Войната се водела с променлив успех. Победи имали и франките и славяните. Но Дагоберт не успял да наклони блюдото на везната в своя полза – отрядите на Само нахлували често на територията на кралството, разорявали градовете и селата на Тюрингия и други области. Военните успехи на славяните били толкова значителни, че вождът на лужишките сърби Дерван, който дълго време оставал верен на франкските самодържци, се влял в конфедерацията на независимите славянски племена.

Историческо значение на държавата Само

През 662 година Само престанала да съществува. Както често се случвало в тези далечни времена, без силен лидер държавата започнала да се пука по шевовете. Славянските племена, на които сега не им било много необходимо да са обединени срещу аварите, започнали да определят самостоятелно посоката на своето по-нататъшно развитие. В Средната дунавска област започват да се формират силни славянски държави – Моравското и Нитранското княжество, които действали доста успешно срещу страшните авари.

Държавата Само била първи опит за славянска държава. Макар че именно „държава“ в пълния смисъл на думата това териториално образувание все пак не може да се нарече. Най-вероятно е имало временен съюз на племена, насочен срещу общия враг – Аварския хаганат. А авторитетният водач, търговецът Само, по волята на съдбата се озовал на върха на властта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.