петък, юни 07, 2024

НОБЕЛОВИ ЛАУРЕАТИ / 1989 г. / ФИЗИОЛОГИЯ ИЛИ МЕДИЦИНА / ДЖОН МАЙКЪЛ БИШОП

Джон Майкъл Бишоп (John Michael Bishop)

22 февруари 1936 г.

Нобелова награда за физиология или медицина (заедно с Харолд Вармъс)

(За откриването на клетъчния произход на ретровирусните онкогени.)

Джон Майкъл Бишоп е роден в Йорк, Пенсилвания, в семейството на лютерански свещеник. Завършва малко селско училище, а след това провинциално висше училище. Дружбата му със семейния лекар Робърт Каф предизвиква интереса му към биологията на човека. Като решава да следва в медицинско училище, Бишоп завършва отначало Гетинсбъргския колеж, а след това започва да учи медицина в Харвардскшя университет, където през 1962 г. получава степента доктор по медицина. Там за първи път започва да се занимава с животинските вируси. Като завършва медицинското училище Бишоп работи две години като лекар в Масачузетската обществена болница, после постъпва като постдокторант в Националния здравен институт в Бетезда, където се занимава с репликацията на полиовируса, а след една година стаж в Хамбург получава работа в Калифорнийския университет в Сан Франциско, където работи и до сега.

Член е на Американската академия на науките и изкуствата (1984 г.) и на Американското философско дружество (1995 г.), а също така на Европейската академия (1993 г.). Чуждестранен член е на Лондонското кралско дружество (2008 г.).

През 1992 г. подписва „Предупреждението към човечеството“.

Отначало Джон Бишоп се интересува от молекулярна биология, но недостига на опит не му позволява да се заеме пряко с изследвания в тази област, затова избира научна ниша, която – без да е област от фундаменталната молекулярна биология, въпреки това му позволява да работи в областта ѝ. Той се занимава с вирусите, по-специално – с техните репликации. В Калифорнийския университет Бишоп започва да изследва вируса на саркомата, който по-късно става един от класическите ретровируси. По това време Хауърд Темин и Дейвид Балтимор откриват обратната транскриптаза, ключов фермент на ретровирусите. Бишоп успява да опише механизма на копиране на РНК в ДНК с обратна транскриптаза и да характеризира вирусната РНК в заразената клетка. В края на 1970-те години Бишоб заедно с Харолд Вармус изследва как вируса на саркомата трансформира заразените клетки в неоплазма. Те откриват, че генът на вируса, предизвикващ рак, или неопластична трансформация на заразените клетки, се озовава във вирусния геном в резултат от завземането на нормалния клетъчен ген (протоонкоген) в процеса на трандсдукцията. Мутациата на този ген го превръща в онкоген.

Джон Бишоп, освен с Нобелова награда, е удостоен с:

- наградата „Алберт Ласкер“ за фундаментални медицински изследвания

- международната награда „Гарднър“

- наградата „Диксън“

- национален научен медал на САЩ за биологически науки

ИЗТОЧНИК: Уикипедия

Превод от руски: Павел Николов

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.