неделя, октомври 22, 2023

ПАВЕЛ ГОРГУЛОВ – РУСКИЯТ УБИЕЦ НА ФРЕНСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ

ИЗТОЧНИК: ДИЛЕТАНТ

ПРЕВЕЛ ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Пол Думер бил добър френски президент. Но бил застрелян като отмъщение за поражението на белите в далечна Русия. Убиецът бил побъркан на тема патриотизъм.

В Русия през втората половина на XIX век терористите действали доста активно. Покушенията и даже убийствата на първи държавни лица били малко или много редовни. След победата на Октомврийскта революция индивидуалният терор бил сменен от държавен, но модата да се убиват политици се разпространили по Европа. Типично убийство „по руски маниер“ станало в Париж през 1932 година.

На 6 май президентът на Франция Пол Думер отишъл на откриването на литературно изложение на ветераните от Първата световна война. Ръководителят на държавата бил посрещнат радушно и след кратка обзорна екскурзия започнал да разговаря с писателите. Внезапно се раздали три изстрела. Президентът се олюлял и паднал по лице. Един от писателите хванал опитващия се да избяга стрелец, който веднага бил арестуван от полицаите. Думер бил веднага откаран в най-близката болница, но един от куршумите, попаднал в основата на черепа му, не му дал никакви шансове. Пол Думер починал на 7 май в пет часа и половина.

Марка, издадена за годишнината от убийството на Думер

Арестуваният убиец се оказал руският белоемигрант Павел Горгулов, лекар, който след Гражданската война заминал за Франция. По време на разпита Павел не отричал нищо – заявил направо, че е отмъстил на Франция за това, че не поддържала достатъчно белите във войната им с болшевиките. При което заявил това с такава убедителност, че полицията даже се усъмнила в психическото му здраве.

На съда през 25 юли същата година съдебните заседатели отказали да признаят Горгулов за невменяем и осъдили руския емигрант на екзекуция. На 14 септември белият терорист отмъстител бил екзекутиран на гилотината в затвора „Ла Санте“. Последните му думи били: „Русия е моята страна!“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.