четвъртък, януари 12, 2023

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / ИВ. ДРАСОВ ДО ДАНАИЛ ХР. ПОПОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 502

Ив. Драсов до Данаил Хр. Попов

Белград, 30 януари 1873 г.

Господин Владимиров, в Никопол

Стигнах вчера тук, сутринта се намерих с Карамустафа, при дългите ни разговори ми каза, че имал от В. Левски писмо от 6 януари, а според вашето писмо онзи човек е уловен още в края на декември. Сега не знам как (да) мисля, дето и тук се е разчуло, че бил уловен. От Търново дошъл един човек нарочно, и той бил каран по същата работа в София вързан, но за негово щастие го освободили. Той казвал, че Левски бил в Къкрина, на 3 часа от Ловеч, и както си ял, издал го един, та го бастисали. Той сполучил та убил двама и като търтил да бяга, един гръмнал след него та го ударил в ухото. Той, замаян от куршума като да бил сънен, паднал и те (джандарите) сполучили та го хванали и го завели най-напред в Търново, после в София го затворили в кашлите. Така се говори. Други пък говорят, че го хванали в Никопол. С една дума - различни дрънканици се чуват, всичко това доколко е истина, не знам. Каравелов утре ще тръгне за мястото си и ми обеща, че за всичко ще ми съобщи подробно. Той получил от Букурещ няколко телеграфа, с които го викат да си отиде. От това заключвам, че трябва да има доста важна работа. Според уговорката им било назначено да се събере общо събрание на първи март. Трудете се, дано стане по-пълно, и дано се реши за въстание. Вярвам сестра ви да се е върнала. Явете ми подробно каква е работата.

Димитър обесили, и то през нощта, а пък 15 души са в Диарбекир осъдени и други 4-5 по на малко, друго се слуша, че 64 души пратени в Цариград. Не знам на кое да вярвам. Панайот ще отиде при Карамустафа.

Аз днес тръгвам за мястото си, пишете ми по-скоро. Ще се трудя да скупча всичките ти ученици и дано съберем помощ да се изпрати и от нас един за събранието.

Като ви поздравявам съм

Д. Ясенов

Н.Б.II.А., п. 102. № 43

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.