неделя, януари 22, 2023

НОБЕЛОВИ ЛАУРЕАТИ / 1983 г. / ХИМИЯ / ХЕНРИ ТАУБЕ

Хенри Таубе (Henry Taube)

30 ноември 1915 г. – 16 ноември 2005 г.

Нобелова награда за химия

(За работата му по механизмите на реакциите на електронен пренос, особено в металните комплекси.)

Канадско-американският химик Хенри Таубе е роден в Нойдорф (провинция Саскачеван, Канада) в семейството на Албертина (Тайдетски) Таубе и Самуел Таубе. Като завършва местното училище той постъпва в Саскачеванския университет, където през 1935 г. получава степента бакалавър по природни науки, а две години по-късно става магистър. След това Таубе продължава заниманията си в Калифорнийския университет в Бъркли и през 1940 г. му е присъдена докторска степен по химия. Оставайки в Бъркри като преподавател, той води в продължение на две години курс по химия на студентите от последната година. През 1941 г. Таубе заема длъжността асистент-професор в Корнелския университет и през същата година получава американско гражданство. От 1946 до 1961 г. преподава в Чикагския университет, където по-късно, като става професор, ръководи от 1956 до 1959 г. химическия факултет. От 1962 г. Таубе е професор по химия в Станфордския университет, а през 1978 г. оглавява там химическия факултет.

Още през периода, когато започва да води висш курс по химия в Чикагския университет, го привличат възможностите, които предоставя изследователската работа. Подобно на много други химици в годините, предшестващи Втората световна война, Таубе проявява интерес към откритите радиоактивни изотопи, наречени радиоизотопи. Радиоизотопите излъчват радиоактивни частици – алфа-, бета- или гама-лъчи, които могат да се открият с помощта на сцинтилационни броячи. Използването на радиоизотопите опростява провеждането на експериментални изследвания в областта на естествените науки и разширява техните възможности. Например въглерод-14 (радиоизотоп на въглерод-12) съдържа в ядрото на атома си 2 излишни протона и излъчва бета-частици (електрони). Ако се въведе въглерод-14 в съдържаща въглерод молекула, може лесно да се открие и да се определи количеството му в експерименталните системи.

В Корнелския и Чикагския университет Таубе разработва нови експериментални методи, при които радиоизотопите се използват за количествено измерване и по-нататъшно описание на механизмите на окислително-възстановителните и заместителните реакции. При заместителните реакции се пренася атом от една молекула към друга, а при окислително-възстановителните реакции се пренасят електрони. Загубата на електрони се нарича окисляване, придобиването на електрон – възстановяване. Към 1940 г. качествените аспекти на окислително-възстановителните реакции са добре известни. Наличието на изкуствено получени радиоизотопи означава, че скоростта на окислително-възстановителните реакции може да се измери с помощта на изотопни индикатори.

Таубе се интересува особено от координационните съединения (описани за първи път от Алфред Вернер), в които централният атом или йон е заобиколен от група атоми, наречени лиганди. В химията на координационните съединения голямо внимание се обръща на изучаването на химичните връзки и реакциите на металите. Металите се различават от неметалите по това, че в техните атоми един или повече електрони са свързани слабо с ядрото и се откъсват лесно, в резултат от което атомът на метала се превръща в положително зареден йон. През 40-те години Таубе доказва, че металните йони в разтвор образуват химични връзки с молекулите вода – с други думи, молекулите вода действат като лиганди. Подобно предположение е предлагано и по-рано, но не е доказано. Таубе описва също така взаимната връзка, съществуваща между скоростите на окислително-възстановителните реакции, скоростите на реакциите на заместване на лигандите и електронните конфигурации на металите и комплексите от метали.

Таубе доказва, че съществува значителна корелация между електронната структура на определени преходни метали (метали, притежаващи както метални, така и неметални свойства) и скоростите на реакциите на заместване на лигандите. В публикувана през 1952 г. статия той предлага концепцията за преноса на вътрешния трисферен атом и външносферния електрон. Днес е известно, че двата механизма участват в процеса на пренос на енергията в най-различни биологични системи.

Заедно със своя колега Хауърд Майерс ученият публикува през 1954 г. в „Списание на Американското химическо дружество“ („Journal of the American Chemical Society“) статия за окислително-възстановителните реакции на координираните съединения. В нея Таубе описва механизма на възстановяване от хром във воден разтвор на йонен комплекс от метал, съдържащ кобалт, и също така съобщава, че преминаването на електрон от хрома към кобалта се извършва от междинно съединение, в което хлоридът временно образува така наречения мост. До работата на Таубе за възстановяване на един метален йон от друг е известно само това, че електроните се пренасят от хрома към кобалта и че хлоридните йони се пренасят от кобалта към хрома. Концепцията на Таубе за междинния мост обяснява по какъв начин протича тази реакция.

През 1969 г. Таубе заедно с друг свой колега, Карол Кройц, получава и описва нов вид положително зареден йон. Наречен катион със смесена валенция, той се състои от два атома рутений (метален елемент, съдържащ се в платиновата руда), всеки от който е свързан с пет молекули молекули амоняк чрез пиразинов пръстен, образуващ мост между йонните комплекси. Този катион със смесена валенция, известен днес като йон на Кройц-Таубе, е използван от Таубе и неговите колеги през 70-те години за проучване на скоростите и механизмите на вътрешномолекулярния пренос на електрона при окислително-възстановителните реакции. Проведеното от тях изследване на връзката между скоростите на реакциите на заместване на атомите кислород и електронната структура на преходните метали внася определен принос в разбирането (от гледна точка на квантовата механика) на хидроксилирането и цитохромферментните системи.

През 1976 г. Таубе и неговите колеги получават комплекс технеций, който днес се използва като белязана молекула в клиничната радиоактивна медицина. Те проучват също така химията на осмия и други комплекси на рутения и представят първия комплекс с базисен мост за по-нататъшно изясняване на структурните детайли на химичната връзка между металите и техните лиганди.

През 1952 г. Таубе се жени за Мери Елис Уесч. Семейството има двама синове е две дъщери. Свободното си време ученият прекарва в колекциониране на записи и в работа в градината.

Освен с Нобелова награда Таубе е удостоен с медала Чарлз Фредерик Чандлър на Колумбийския университет (1964 г.), с медала Уилърд Гибс на Американскота химическо дружество (1971 г.), с националния медал „За научни постижения“ на Националния научен фонд (1977 г.), с медала Байлър на Илинойския университет (1983 г.), с наградата за химия на американската Национална академия на науките (1983 г.) и с медала Пристли на Американското химично дружество (1984 г.). Ученият е член на американската Национална академия на науките, на Американската академия на науките и изкуствата, на Американското философско дружество и на Кралското физиографско дружество „Лунд“ Има почетни степени отг Саскачеванския университет, от Еврейския университет в Ерусалим и от Чикагския университет.

Превод от руски: Павел Б. Николов


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.