събота, януари 28, 2023

ЛУДИЯТ ПАРЛАМЕНТ

ИЗТОЧНИК: ДИЛЕТАНТ

ПРЕВЕЛ ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

”Лудият парламент“ (англ. „Mad Parliament“ или още Оксфордски парламент, или Първи английски парламент – бел. П. Н.) бил свикан в Англия преди 750 години.

Средата на 13 век била за Англия тежко време. Крал Хенри III бил ужасно непопулярен – малцина харесвали постоянното повишаване на данъците за осигуряване на поредната външнополитическа авантюра на монарха. Той ту се опитвал да нахлуе в Поату (провинция в Западна Франция – бел. П. Н.), ту да лансира сина си за трона на Сицилия. Не стига, че това изисквало все нови и нови разходи, но кралят не искал и да се съветва по военни въпроси с бароните, свикнали да обсъждат политиката на страната. Вместо това Хенри заложил на нисшите слоеве на дворянството – рицарите, които имали изгода от военните авантюри.

Бароните решили да вземат нещата в свои ръце. Техен лидер станал Саймън дьо Монфорт, който до това време се смятал за един от лоялните на краля земевладелци. Подкрепяйки една от страните на опозицията, той оглавил силите, противопоставящи се на короната по време на свикания през пролетта на 1258 година „Луд парламент“. Делегатите отказали да удовлетворят новите изисквания на краля за реформи.

Марка от серията „Събития на хилядолетието“

След дълго обсъждане събралите се депутати изработили Оксфордските разпоредби (англ. Provisions of Oxford – бел. П. Н.). В тях се казвало, че три пъти в годината трябва да се събира парламент от избрани представители на елита, който ще следи интересите на краля и на кралството да съвпадат. Също така били написани правила за назначаване на кралски съветници, иначе казано – бароните да получат право на глас при назначаването на министрите.

Под натиска на елита монархът бил принуден да приеме тези условия и дори последвалите след тях Уестминстърски разпоредби, които усилвали натиска на аристокрацията върху короната. Не е за учудване, че кралят търсел повод да си върне пълната власт. Това довело до гражданска война през 1263-1267 година, а след победата си Хенри отменил всичките клаузи на „Лудия парламент“. До 1295 година парламент в Англия не бил свикван.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.