неделя, януари 15, 2023

ШПИОНИ ОТ ЕПОХАТА НА ПРОСВЕЩЕНИЕТО

ИЗТОЧНИК: DISGUSTING MEN

ПРЕВЕЛ ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Секретните мисии и приключенията на агентите през Галантния век.

ЕМАНЮЕЛ АНРИ ЛУИ-АЛЕКСАНДР ДЬО ЛОНЕ, ГРАФ Д’АНТРЕГ

Този човек бил наричан понякога „кралят на шпионажа“. Това прозвище му било дадено напълно основателно, тъй като бил не само успешен шпионин, но и първи създал търговска шпионска мрежа. Д’Антрег служел при графа на Прованс, бъдещия крал на Франция Луи XVIII, и при Шарл Морис дьо Талейран, който заемал три пъти поста министър на външните работи на Фратция при различни режими. Също така графът получавал средства от руските императори Павел I и Александр I.

Граф д’Антрег

Известно е, че д’Антрег бил причислен за някое време към руската дипломатическа мисия. При задържането на делегацията в Триест графът бил задържан и пратен в затвора. На затворника изели кожена чанта с документи, която изпратили на командващия италианската армия Наполеон Бонапарт. Бъдещият император на Франция бил потресен, когато прочита книжата. В тях се съобщавало, че много уважаеми членове на Директорията са роялисти и мечтаят за връщане на монархията и прекратяване на войната. Освен това сред документите имало обвинения срещу Пишегрю и много други известни политици и журналисти. Предполага се, че в текстовете е бил споменат и самият Бонапарт. Наполеон решил да отправи тези сведения в Париж, за да бъдат предадени на властите, а с д’Антрег провел няколко разговора и освободил шпионина.

По-късно графът се изказвал срещу Бонапарт по поръчка на руското правителство. Животът на знаменития авантюрист завършил трагично. Малко преди началото на Отечествената война в лятото на 1812 година той и съпругата му били намерени жестоко убити в околностите на Лондон. Личността на убийците и техните мотиви не били установени.

ШОВАЛИЕ Д’ЕОН

Според една от легендите Шовалие (шовалие е по принцип нисша дворянска титра, но авторът на статията я използва по отношение на д’Еон като лично име, иначе името му е Шарл Женевиев Луи Огюст Андре Тимоте д’Еон дьо Бомон, както се казва: последният да затвори вратата – бел. П. Н.) открил и изнесъл зад граница оригиналното завещание на Пьотр I, в което се разкривали плановете на Русия за постигане на господство в Европа. Но до голяма степен д’Еон се прославил с това, че изпълнявал шпионски мисии, преоблечен като жена. Шовалие бил отначало драгунски (вид кавалерийски – бел. П. Н.) офицер, а след това бил завербуван от секретната мрежа на френските дипломати „Кралска тайна“ (фр. „Secret du Roi“ – бел. П. Н.).

Шовалие д’Еон

За първи път да се преоблича д’Еон бил принуден през 1775 година, когато отишъл за изпълнение на мисия в Русия. Целта му била да стане доверено лице на императрица Елизавета Петровна и да разстрои руско-австрийския алианс. По-нататък Шовалие изпълнявал различни задачи, поръчани от „Кралска тайна“ в Англия. Не е известно по каква именно причина продължавал да се облича в женски дрехи. Вероятно по такъв начин се опитвал да подмине затвора и дуелите, макар да бил един от най-добрите фехтовчици в Европа. След разпускането на „Кралска тойна“ Шовалие поискал да го признаят за жена и до края на живота си се представял като госпожица дьо Бомон.

Дуел между шовалие дьо Сен Жорж и шовалие д’Еон

КАРЛ ШУЛМАЙСТЕР

Шулмайстер бил един от тайните агенти на Наполеон и се смятал за гений във военния шпионаж. Преди службата си при императора живеел в Германия, занимавал се с търговия и контрабанда. Съдбата на Шулмайстер се променила, когато се запознал с полковник Савари, който през 1804 година станал бригаден генерал на Наполеон.

Карл Шулмайстер

По това време Карл бил привлечен да изпълни първата си секретна мисия. Трябвало да организира похищението на херцога на Енгиен (херцог на Енгиен, фр. Duc d'Enghien, е френска аристократична титла, в случая става въпрос за Луи Антоан Луи дьо Бурбон-Конде – бел. П. Н.), представител на династията на Бурбоните, и да го доведе в Париж. Шулмайстер разбрал, че херцогът посещава жена, живееща в Страсбург. Шпионинът изпратил от нейно име писмо, на което херцогът откликнал и се върнал във Франция, където веднага го арестували. На 21 март 1804 година херцогът на Енгиен бил разстрелян в замъка Венсен. Мнозина преценили произшествието като убийство, защото разстрелът бил без следствие, съд и присъда на военния трибунал. Много европейски държави били възмутени и скъсали дипломатическите си отношения с Франция.

Разстрелът на херцога на Енгиен

По времето на войните Шулмайстер се проявил успешно. През 1905 година той станал довереник на фелдмаршал-лейтенант Мак, командващ австрийската армия. Шпионинът се представил за унгарски дворянин, когото Наполеон изгонил от Франция. Тъй като Шулмайстер успял да дезинформира Мак, командващият австрийската армия заповядал да се напусне важна стратегическа позиция, с което обрекъл армията си на обкръжение от французите. След излизането си в оставка Шулмайстер подкрепил Наполеон при завръщането му от Елба. Но след 1815 година знаменитият шпионин започнал да страни от политиката и продължил да се занимава с тютюнева търговия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.