вторник, януари 17, 2023

МАЛКАТА ПРИНЦЕСА: ОТ ЛЮЛКАТА НА ШОТЛАНДСКИЯ ТРОН

ИЗТОЧНИК: ДИЛЕТАНТ

ПРЕВЕЛ ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Първите си стъпки Маргарет направила вече като кралица на Шотландия. Но до трона, короната и други интересни играчки момичето не успяло да стигне...

В Средновековието израствали бързо, затова никой не се удивил, че на петнадесетгодишният крал на Норвегия Ерйик II се родила през 1283 година наследница – дъщеря му Маргарет. Майката на момиченцето, дъщеря на краля на Шотландия, починала по време на раждането, а на младия баща не му било до възпитание на детето. То било взето под опеката на няколко семейства видни норвежки магнати. Заради изгодни търговски и политически съглашения възпитателите мечтаели да омъжат Маргарет за някакъв принц.

В началото на 1284 година в Шотландия починал синът на крал Александр III. Маргарет се оказала единствена наследница на престола. След две години починал и кралят на Шотландия. Видните барони взели решение да извикат „Норвежката дева“ да управлява страната, разбира се, с регентски съвет от най-видните шотландски дворяни.

Марка от серията „Събития на хилядолетието“

Някои от бароните, недоволни от това, че не станали регенти, вдигнали въстание, което обаче било бързо потушено. Ейрик II се уплашил от безредиците и побързал с отправянето на тригодишната си дъщеря в Шотландия. Да наглежда Маргарет кралят на Норвегия помолил английския си колега Едуард I. С негово посредничество бил сключен Солсбърийският договор, в който се казвало, че Маргарет, „кралица и наследница на кралството“, ще се намира под охрана на английската корона, докато шотландците не убедят Едуард, че при тях всичко е спокойно и момичето ще бъде там в безопасност.

Шотландците и англичаните вече се готвели да сключат политически съюз. Но дълго продължили преговорите за съдбата на Шотландия след обединението ѝ с Англия. През август 1920 година корабът със седемгодишната кралица напуснал Норвегия и се отправил към Англия. По време на плаването момичето внезапно се почувствало зле. Или морското вълнение му се отразило смъртоносно, или се отровило от необичайната храна, но Маргарет починала малко преди до достигне до шотландските брегове. Гостите, които вече се били събрали за коронацията, били шокирани, когато разбрали за загубата. Тронът бил свободен и Шотландия отново се потопила в смутно време, решавайки кой сега трябва да заеме престола.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.