понеделник, юли 25, 2022

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / ПАНАЙОТ ХИТОВ ДО ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 477

Панайот Хитов до Любен Каравелов

Господин Каравелов, приех книжките - драмата „Хаджи Димитър“, и видях, че е посветена на мен. Но аз не заслужавам това, защото точно аз му говорех да не минава в Балкана. Намериха се други братя, които му казаха да мине и му помогнаха. Затова ми¬сля, че трябваше да се посвети на тях, на някое лице от тях, или най-сетне да се посвети на В. Левски, защото той поне работи, а аз, стана 5 години, нищо не съм направил. И затова мисля, че даже ще разсърди от тези лица някои, както знаете. Друго - прочетох обяв¬лението, в което казваш, че ще почетеш пътуването на Панайот Хитов по Стара планина и животоописания на някои стари и нови войводи, и географски, и статистически [книги]. То е добре, но само да гледаш да не пишеш за моя живот нещо засега, че ще компроме¬тираме много хора. А колкото за измрелите нови или стари войво¬ди, то е добре и ще разпали младежите. Географските забележки ще им показват пътя. Засега нямам друго какво да ви пиша. Оставам ваш приятел и ви поздравявам. Да поздравиш госпожа Ната и дру¬ги приятели, които питат за нас. Аз, слава Богу, оздравях. Още мал¬ко ме наболява кракът, но мисля, че ще се видя напълно здрав.

Панайот Хитов

Белград, 17 септември 1872 г.

Н.Б.II.А., п. 61. № 8260

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.