понеделник, юли 11, 2022

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / Н. Т. ОБРЕТЕНОВ ДО ХР. ИВАНОВ КНИГОВЕЗЕЦА

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 475

Н. Т. Обретенов до Хр. Иванов Книговезеца

Отговор на писмата от 1/16 август и 2/21

август 1/4 7/ври 1872 г.

Отговаряме на писмата ви от 1/16 и 2/21, на които съдържанието добре проумяхме - бъдете спокойни. Препоръчаният ви х... (заличено), след като ми се представи, назначихме му място, за да му дадем да ви донесе надлежния отговор, но в тръгването си както и досега не ни се яви, което ни кара да се съмняваме, че не ще може да ни върши работа. Чрез... (заличено) кираджията ви пратихме едно сандъче с 30 книги Х.-Димитрова драма, 20 вестника за Левски, за приемането на които очакваме отговор. Вие, като познавате по-добре кираджиите, назначете ни някого за работа, като го снабдите с нужния знак, ако е потребно. Колкото за моята работа и за... (заличено), моят другар, засега няма хора, които да я извършат. Добре бихте направили, ако ни изпратите оттам хора, защото по разни причини не ни допускат средства засега. Колкото до това да прегледаме упълномощителното ви писмо, остава за по-сетне, защото пари май нямаме. За триончето сме писали временно, но нямаме отговор още и за другите неща. Явете на Левски, че човекът в Гюргево е останал сам да работи, нека му пише според това, което му е обещал.

Колкото за нас, ние тук, като сме в центъра на Вилаета, сме заобиколени винаги от разни шпиони, срещаме спънки за скорошното и напълно влизане в действие на устава, но при все това ще се трудим колкото е възможно и ви поздравяваме.

Ваш приятел... (заличено) & Cue [1]

Н.Б.II.В., п. 1. № 35

Арх. Обретенов

БЕЛЕЖКИ

1. Писмото е писано на гърба на писмото на Хр. Ив. Книговезеца от 21. VIII., № 34, което показва, че е чернова или копие на изпратения оригинал.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.