петък, юли 22, 2022

ПВО ЗА ЦЕНТОРОЙ

АВТОР: ЮЛИЯ ЛАТИНИНА

ИЗТОЧНИК: НОВАЯ ГАЗЕТА. ЕВРОПА

ПРЕВЕЛ ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Как Рамзан Кадиров се готви за гражданска война в Русия.

Рамзан Кадиров изрази желание да придобие ПВО (противовъздушна отбрана – бел. П. Н.). „В планините на Чеченската република, на южните граници на Русия като никога досега са необходими системи ПВО“ – написа той в Telegram. Тези системи Кадиров предложи да се разположат „на територията на танковата част в Шалинския район“, иначе казано – на няколко десетки километри от Центорой, родовото село на Кадиров.

Няма ли да подскажете: кой бомбардираше Чечня по време на двете чеченски войни? Нима Украйна? От кого Кадиров се готви да се защитава с помощта на ПВО?

Защото срещу ислямистите засега няма нужда от ПВО.

И изобщо за какво му е на Кадиров ПВО, ако същият съвсем наскоро в две филмчета прие „капитулацията от Зеленский“ и заявява: „Ние сме готови да завземем съвсем лесно Киев и страните от НАТО“. „На нашите подразделения, закалени в истински боеве, не може да се противопостави никаква армия на света“. „Гответе белите знамена! Ахмат — сила! Аллаху Акбар!“.

В действителност аз виждам само един реален начин да се използва това ПВО: защита от руските ракети и руската авиация по време на гражданската война, която може да последва след краха на украинската авантюра и поражението на Путин. И това предложение показва нагледно какво мисли Кадиров за перспективите на режима и за какво се готви.

Така се вижда ясно разликата между пиара и реалността. В пиара имаме безбройни тик-ток филмчета, показващи как войската на Кадиров се сражава с многоетажни здания. Имаме комично видео, на което актьор, който играе Зеленский, подписва пред Кадиров (не пред Путин) капитулация, и безкрайни уверения за готовност да се направи на пух и прах лъжливо-демократичната, псевдо-либералната и военно-варварската кампания на западните държави.


В реалността имаме Кадиров, който пази своите войски, за разлика от Путин, който изразходва руснаците. Пази ги за важната война. И предлага да се разположат ПВО в Чечня.

Най-поразителното тук не е тактиката на Кадиров (тя е именно стратегически обмислена и разумна). Най-поразителното е, че Путин търпи това.

Подобни отношения, като между Путин и Кадиров, са се случвали в историята доста често. Например, по време на разпадането на Римската империя, когато главни боеспособни войски, заради всеобщите кражби и корупцията, ставали варварските части, които приемали на служба в империята, защото иначе тези варвари я грабели. Например Теодосий, назначен от императора да победи готите, които преминали Дунава през 376 г. и убили неговия предшественик, не ги победил, а ги приел в своята войска и ги използвал след това във войната срещу другата половина на империята.

Теодосий бил изобщо патологичен лъжец и самодържец, от когото започва неотвратимото разпадане на империята и поглъщането ѝ от варварите, но даже той бил достатъчно предвидлив, за да изпрати по време на битката при Фригид най-напред варварските войски, така че в първия бой на битката паднали десет хиляди готи и ликуващият хронист написал, че в този ден империята постигнала две победи: една над противника, а втора – над своите войски в лицето на готите.

Всеки би могъл да очаква, че Путин ще се държи поне като Теодосий. Че при атаките, в тежките направления, по време на най-важните боеве ще бъдат изпращани напред кадировците, още повече че техният лидер постоянно се хвали с готовността си да бъде войник на Путин срещу гнилия Запад.

Но вместо това в битките загиваха които и да са: гвардейски части, морска пехота, деенеровци – а кадировците снимаха тик-ток филмчета. И Путин търпеше тава!

Или разпадането на реалността в главата му е отишло толкова далече, че не може да различи тик-тока от действителността, или разпадането на властта на Путин е отишло толкова далече, че той не може вече да заповядва на Кадиров.

И изобщо страната, в която има, както става ясно, няколко армии (една – щатна, друга – „кадировци“, трета – „вагнеровци“, четвърта – „опълчение от ДНР“), предизвиква значими въпроси от гледна точка на военната управляемост. Такъв вид феодализация на въоръжените сили е характерна за архаичните слабоцентрализирани режими с прекомерно насилие, но не и за съвременните държави.

Пътят на Путин в алтернативната реалност започна между другото с Чечня. Чеченската история изигра огромна роля за образуването на агресивния параноиден режим, който сега изтрива от лицето на земята украинските градове, а в тези, които са изтрити до край, организира „филтрационни“ лагери.

Войните на Путин започнаха от войната в Чечня и тази война, от негова гледна точка, е спечелена. Той разруши напълно Грозний, прекара чеченците през мазета и изтезания и в резултат от това получи добре обучени верни кадировци, чийто лидер се кълне да победи всички в името на Путин.

Проблемът, разбира се, е там, че това беше фикция от самото начало. Войната между Русия и Чечня беше спечелена не от Русия, а от Кадиров.

Русия плаща данък, както слабите египетски фараони плащали данък на хабиру, китайските императори на кидани, а византийските - на българите. Чечня не само се радваше на автономия, но и се намесваше в руските финансови разправии – от вилата на Чубайс до знаменития „Стройгазконсалтинг“ на Манасир Зияд. Най-големите руски предприемачи – не се шегувам – на въпроса: „Защо имате в офиса си такива тежки бронирани врати“, отговаряха: „За да успеем да позвъним на приятелите си в Кремъл, ако нахлуят кадировците“.

Много е вероятно примерът с Чечня да е вдъхновил Путин за Украйна. Той наистина е решил, че ако срине с бомби Харкив и Миколаив, а в Мариупол създаде концентрационни лагери, рано или късно там ще израсте Кралят плъх, който ще изяде всички останали и ще каже: „Моите украинци са готови да ти служат, Путин, и да завоюват за тебе страните от НАТО“.

Войната – голямата проверка на реалността – постави всичко на място. Кадировците съвсем не паднаха с десетки хиляди при щурма на Мариупол. Вместо това те снимаха тик-ток филмчета и се готвеха за истинската война, а Путин даже не смееше да се противопостави на това. Властта на Путин се оказа същата илюзия като мощта на руската армия.

А що се отнася до Кадиров – след ПВО му остава само да поиска и ядрено оръжие. Заради добрата му служба и заради борбата му с неверниците от НАТО, разбира се.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.