четвъртък, юли 14, 2022

ЛИЧНИЯТ ДИВЕРСАНТ НА ФЮРЕРА

ИЗТОЧНИК: ДИЛЕТАНТ

ПРЕВЕЛ ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Ото Скорцени е един от най-ценните кадри на германското разузнаване. В списъка му има много гръмки операции.

Ото Скорцени е роден на 12 юни 1908 година във Виена. На осемнадесет години постъпва във Виенското техническо училище. Юношата се отличава с импулсивен, избухлив характер – забелязан е минимум на четиринадесет дуела. През 1932 година става члена на Националсоциалистическата работническа партия на Германия. Младият човек подкрепя идеята за обединяване на Германия и Австрия. Скорцени е един от участниците в печално известната Кристална нощ, когато в резултат на погроми са арестувани около 30 хиляди евреи. Като награда за старанието си Ото получава разкошен градски дом (конфискуван от евреи, разбира се – бел. П. Н.).

Още в началото на Втората световна война бъдещият диверсант № 1 отива на фронта като доброволец. През 1941 година се налага да прекъсне службата си по здравословни причини. След две години Ото Скорцени опитва силите си в разузнавателни операции. Той става фаворит на Хитлер, по-късно ще започнат да го наричат личен диверсант на фюрера.

Именно на него лидерът на Третия райх доверява мисията за освобождаване на Бенито Мусолини. На първо време трябва да се изясни къде се намира арестантът. Италианците, за да объркат следите си, променят няколко пъти мястото на задържането му. В своите мемоари Скорцени си спомня, че за решаването на този мъгляв въпрос са привлечени астролози от различен калибър. „Химлер разпитваше гледачки и астролози за мястото, където е затворен Мусолини. Не зная какви гледачки имаше на служба при райхсфюрера. Но ми е известно точно, че в Италия не ни помогнаха нито утайката от кафе, нито картите таро, нито кристалните сфери“ – пише Ото.

Ото Скорцени

След няколко месеца работата на разузнавачите дава своите плодове. Става известно, че Мусолини е преместен в хотел „Кампо императоре“ (планински хотел на 2130 метра надморска височина – бел. П. Н.). За операцията Скорцени избира най-добрите парашутисти и на 12 септември 1943 година се всички се приземяват близо до хотела. По време на операцията загиват 31 десантници (планерът им се разбива в скалите – бел. П. Н.). Агентите прекъсват телефонните кабели и атакуват „Кампо империал“. Италианците не се съпротивляват и Мусолини е отведен във Виена.

„В края на краищата Мусолини беше доставен в хотел „Империал“, където за него имаше приготвени апартаменти. Дучето нямаше пижама и ние, в по-малко напрегната обстановка, обсъдихме накратко тази част от гардероба, която той смяташе за необходима при всички обстоятелства. Аз се зарадвах, че дучето стана съвсем друг човек и се различаваше напълно от личността, която видях в компанията на охраната му в хотел „Кампо императоре“. Той каза още няколко добри думи, след което се сбогувахме“ – спомня си в своите мемоари Ото.

Скорцени и Мусолини

Хитлер оценява високо заслугите на Скорцени и агентът е назначен за ръководител на СС операциите със специална цел. След освобождаването на Мусолини следва операция, която се проваля в стадия на подготовката си. Става въпрос за намерението на германските специални служби да убият Рузвелт, Сталин и Чърчил по време на Техеранската конференция. Съветското разузнаване научава за тези планове. А в мемоарите си Скорцени отрича съществуването на подобна операция.

Техеранската конференция

Неуспешен излиза и планът за залавяне на Йосип Броз Тито. В Югославия няма обширна мрежа на германската агентура, освен това охраната на Тито е организирана на високо равнище. Има план за евакуация, ако лидерът на съпротивата бъде атакуван от германците. Операцията „Ход с коня“ се проваля, Тито успява да избяга.

Въпреки неуспеха кредитът на доверие на фюрера към агента не се изчерпва. През 1944 година Хитлер поверява на Скорцени операцията „Панцерфауст“. Разузнавачът трябва да спре преминаването на Унгария на страната на СССР, като повлияе на регента Миклош Хорти. Скорцени предава на сина на регента информация, че уж с него иска да се срещне делегация от маршал Тито. Хорти приема това за чиста монета. Ото го отвлича и го отвежда в концлагера Маутхаузен. Целта на операцията е постигната – Унгария продължава да се сражава на страната на Германия.

По време на Втората световна война Скорцени си създава репутацията на най-опасния човек в Европа. През май 1945 година диверсантът е арестуван, но от съд го спасява сътрудничеството с американците. Когато е освободен, той създава нелегална организация, която помага на нацисти да бягат зад граница. След дълги скитания по Европа Ото се заселва в Испания и получава испанско гражданство. Там разузнавачът се крие от международния съд.

През 60-те години на миналия век Скорцени предлага услугите си на Израел. „Мосад“ получава сведения за германци, които работят нелегално в Египет. Известно е също така, че Ото е лидер на ултрадясната организация „Паладин“, която си сътрудничи с режима на „черните полковници“ в Гърция и с Антониу ди Салазар в Португалия.

Ото Скорцени, личният диверсант на Хитлер, умира на 6 юли 1975 година в Испания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.