понеделник, март 28, 2022

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / ПАНАЙОТ ХИТОВ ДО СТ. В. СОФИЙСКИ В БУКУРЕЩ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 454

Панайот Хитов до Ст. В. Софийски в Букурещ

Любезни мой Стояне!

Приех ви писмото от 21 март 1872 г. и разбрах всичко, което ми пишеш. Аз мислех сега да бъда в Букурещ, но заради болестта си не можах. Още тази есен щях да бъда там, но додяло ми се да бъда пъдар по чуждите мушии. Аз, като не знаех голямото зло откъде ще ме намери, ето стават 9 месеца, откакто съм болен. Схванал ми се е десният крак и не можах по никакъв начин да го излекувам. Както виждам в писмото ти, искаш да дойдеш тук, но тук няма какво да правиш, защото аз не мога да ви дам никаква помощ заради болестта си. Ако желаеш да отидеш в турско, то се отправи при Дякона, защото и Димитър Общи е там. Ако искаш да ги намериш, то иди в Т. Мъгуреле при г-н Д. Попов и му покажи това писмо.

Ваш доброжелател [1] П. И. Хитов

Н.Б.II.А, п. 61 № 8265

БЕЛЕЖКИ

1. Писмото е писано с друг почерк, а е подписано от самия П. Хитов.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.