петък, март 11, 2022

ЧОВЕШКИЯТ МОЗЪК ПРЕДИ СМЪРТТА

ИЗТОЧНИК: DISGUSTING MEN

ПРЕВЕЛ ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Група учени от Канада, САЩ, Естония и Китай публикуваха детайлно изследване по въпроса, който отдавна измъчва научната общественост – как работи човешкият мозък, намиращ се на прага на смъртта.

Учените разгледали уникалния случай на 87-годишен мъж, който починал точно когато му правят електроенцефалограма, и стигнали до извода, че предсмъртната активност на мозъка преминава като в състояние на сън или медитация.

Изследването е публикувано в списание „Frontiers in Aging Neuroscience“. Случаят с възрастния пациент е наистина уникален – 87-годишният мъж страдал от силна епилепсия, поради което се намирал под постоянно ноблюдение и бил включен към апарат EEG 24/7.

В един момент сърцето на мъжа спряло и той починал, като по този начин бил даден на учените фантастичен по своята рядкост материал – електроенцефалограма на мозъка преди, в момента и след смъртта. Група изследователи започнали да проучват откъса от тридесет секунди, когато сърцето още биело и когато спряло.

Водещият автор на разработката Аджмал Земар пише, че особено активни преди смъртта били мозъчните гама-вълни, участващи при сънуването, а също така активиращи се в състояние на медитация или когато си спомняме нещо:

”Посредством генериране на трептения, свързани с възстановяването на паметта или спомените, мозъкът може да възпроизвежда непосредствено преди смъртта спомени за важни жизнени събития. Приблизително това се говореше в съобщения за предсмъртните преживявания на хората. В процеса на анализа ние научихме, че дори когато очите на нашите близки са затворени и те са готови да ни напуснат, мозъкът им може да възпроизвежда най-приятни моменти от миналото“.

Изследователите отбелязват, че да се правят фундаментални изводи все още е рано, защоот случаят е единичен, освен това болният е страдал от епилепсия. Но въпреки всичко има някакъв напредък – например учените успяха да намерят свидетелство за това, че известно време мозъкът е способен да работи координирано дори при нулево кръвообращение.

”Резултатите от нашата научна работа хвърлят предизвикателство към разбирането кога именно завършва животът и поставя важни последствени въпроси като например донорството на органи“

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.