понеделник, март 14, 2022

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / ДАНАИЛ ХР. ПОПОВ ДО ПАНАЙОТ ХИТОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 451

Данаил Хр. Попов до Панайот Хитов

Турну Мъгуреле, 21 [1] февруари 1872 г.

Господин П. Хитов!

Приех писмото ви от 8 [2] т.м. вчера на 20 т.м. заедно със законите и видях съдържанието му. Днес приех от нашите отсреща писма, в които намерих и едно за вас, което ви притварям тука. Дори и да съм го отворил, то това право аз го имам върху всичките писма, които минават през мен, да ги отварям и после да ги изпращам по местата им.

Пишат ми, че В. Левски и А. Кънчев ще минат за тука, но защо - не зная, а още не се знае със сигурност кога и кой от тях ще се определи да дойде.

Без друго засега като ви поздравявам и съм ваш приятел

Д. Хр. Попов

Н.Б.II.А, п. 63 № 8621

Арх. т. I, № 4, стр. 156

БЕЛЕЖКИ

1. В „Арх. на Възраждането“, т. I, стр. 155 стои погрешно 11 февруари.

2. Пак там е изпусната датата 8 февруари.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.