събота, март 11, 2023

СТУДИЙНИ ПОРТРЕТИ НА АМЕРИКАНСКИЯ ЮГ ОТ НАЧАЛОТО НА ХХ ВЕК

ИЗТОЧНИК: VINTAGE EVERYDAY

ПРЕВЕЛ ОТ АНГЛИЙСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

През живота на Хю Мангъм (1877–1922) в САЩ се случват монументални събития. Възникват закони, разделящи белите и черните хора, водят се последните битки между индианците и американците, жените получават правото да гласуват и са приети закони за ограничаване на имигрантите. Изображенията на Мангъм символизират колективно възходите и борбите през тези бурни години.

Във фотостудиото или извън него, Хю Мангъм създава атмосфера - респектираща и често игрива, - в която стотици мъже, жени и деца искрено разкриват себе си. Изображенията на Мангъм от Юга показват личностите толкова непосредствени, сякаш са заснети вчера.

Роден и израснал в Дърам, Мангъм започва да създава студиа и да работи като пътуващ фотограф в началото на 1890 г., пътувайки с влак през Северна Каролина, Вирджиния и Западна Вирджиния. Въпреки че това време е белязано от лишаване от права, от сегрегация и от неравенство – между черни и бели, мъже и жени, богати и бедни, - Хю Мангъм изобразява всички снимани от него хора с откровеност, хумор и дух. Най-вече ги показа като личности и поради това работата му е жизненоважна от историческа гледна точка. Всеки сниман изглежда толкова ценен, колкото и следващият, с не по-малко значима история.

Автопортрети, 1905-1910 година

Фотоапаратът Penny Picture, който използва Хю Мангъм, е идеален за създаване на евтини и достъпни портрети. От шест до двадесет и четири души могат да бъдат заснети на един негатив, което намалява разходите и труда. В резултат от това редът на отделните изображения на един отпечатък на Penny Picture отразява реда, по който различните хора се движат в студиото, като отпечатъците представляват един следобед или един ден работа на общителния фотограф. За цял живот Мангъм вероятно е направил хиляди негативи върху стъклени плочи. За съжаление, повечето от тях са унищожени поради небрежност след смъртта му или са се изгубили, както и почти всичките записи на имената и датите, свързани с тях. Оцелелите изображения, около 700 негатива върху стъклени плочи, са спасени от помещението за опаковане на тютюн, където Мангъм изгражда първата си лаборатория.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.