събота, февруари 04, 2023

ВИНЕТУ, СИН НА МОШЕНИК И КРАДЕЦ

ИЗТОЧНИК: ДИЛЕТАНТ

ПРЕВЕЛ ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Карл Май не крадял кларинети от кралица Клара. Той крадял много други неща, а след това започнал да пише романи за приключения в Дивия Запад и в Близкия Изток.

Не се случва често животът на авторите на приключенски романи да е не по-малко знаменит от неговите произведения. Биографиите на Александър Дюма, Фенимор Купър или Майн Рид не се отличавали с особени авантюри. С Карл Май, авторът на епопеята за индианския вожд Винету, въпросът изглежда по-различен.

Той се родил през 1842 година в семейството на беден саксонски тъкач. Когато синът му става на четиринадесет години, бащата успял да даде Карл в педагогическо училище. Оттам го изгонили, защото го заловили да краде свещи. Стойността на откраднатите свещи не била голяма, но това било само началото на кривия път. Като получил с голяма мъка образование, Карл започнал да преподава, но скоро получил месец и половина затвор, защото откраднал часовника на съседа си по стая. Краткото задържане не поправило Май. Той се заел с кражби и мошеничество, нееднократно го арестували, лежал в различни затвори в Германия и Авство-Унгария, избягал, хванали го и го върнали зад решетките. В общи линии бъдещият автор на бестселъри прекарал върху наровете дванадесет години.

По пътя на истината затворникът Май бил насочен от две запознанства: със затворническия капелан и с затворническата библиотека. След поученията на пастора Карл поглъщал жадно книги за далечни страни и даже си правел списък с най-интересните теми. На 32 години, излизайки от затвора, Май се заел с литературно творчество. Отначало пишел бележки и малки разкази в местните вестници. Славата го споходила през 70-те години на 19 век след излизането на първите романи за приключенията на младия вожд на апахите Винету и неговия бледолик приятел Олд Шетърхенд (Поразяващата ръка – бел. П. Н.). След този цикъл последвал друг – за екзотични приключения в мюсюлманския Изток.

Марка, издадена за 75-тата годишнина от смъртта на Карл Май

Карл Май забогатял бързо. Но не загубил страстта си към авантюрите – предприел сложно и опасно пътешествие, достигайки почти сам от Германия до Суматра. А интерес към американските прерии, мястото, където живеели главните му герои, неизвестно защо не изпитвал. Като посещава през 1908 година САЩ, Май престоява само в няколко големи градове, без да удостои с внимание Дивия Запад.

Към края на живота си знаменитият писател изгубил малко разсъдъка си. Карл Май започнал да разказва, че той е Олд Шетършенд и всичко, което описал в романите си, се е случило лично с него. Понякога, наистина, се обърквал и твърдял, че е командвал хиляди апахи, криейки се под псевдонима Винету. На този фон неговите уверения, че знае над хиляда езика и диалекта, изглеждали скромна хвалба. Карл Май умира през 1912 година.

Неговите уестърни се четели от милиони германски юноши, сред които бил и Адолф Хитлер. Не е известно дали този факт е повлиял на това, че в СССР произведенията на Май се издавали сравнително малко. Затова пък филмите за Винету, в които ролята на смелия вожд изпълнявал Пиер Брис, постигнали касови рекорди.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.