вторник, май 17, 2022

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / БЕЛЕЖКА ОТ Н. Т. ОБРЕТЕНОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 465

Бележка от Н. Т. Обретенов

На 1 май 1872 г. се проведе първото събрание в Букурещ под председателството на Л. Каравелов и в неговата къща, сграда Верголуи № 32. Представителите от България бяха: Васил Левски, който представляваше цяла Тракия; Марин П. Луканов представляваше Ловеч с околността; Тодор Пеев - Етрополе, Орхание, София, Тетевен, Златица с околностите; Големи Марин от Лясковец, Търново, Горна и Долна Оряховица, Лясковец и околностите. Никола Т. Обретенов и Иван Драгостинов - Русчук, Шумен, Разград, Джумая с околностите. Останалите от Влашко, които бяха на брой около 45-80 души. На това събрание се потвърди Устава, назначи се Каравелов за председател на комитета във Влашко и се потвърди Левски да бъде главен апостол на цяла България, Тракия и Македония, а центърът на комитета се назначи да бъде в Ловеч.

2) Събранието трая от 1-18 май 1872 г. Уставът беше написан от А. Кънчев и се прие с малко изменение от събранието.

Н. Т. Обретенов

Н.Б.II.В., п. 2. № 42

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.