петък, май 06, 2022

ПЛАКАТИ НА ЛЕОНЕТО КАПИЕЛО ОТ НАЧАЛОТО НА ХХ ВЕК

ИЗТОЧНИК: VINTAGE EVERYDAY

ПРЕВЕЛ ОТ АНГЛИЙСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Роден през 1875 г. в Ливорно, Тоскана, италианско-френски дизайнер на плакати и художник Леонето Капиело живее и работи главно в Париж. Днес често го наричат „баща на съвременната реклама“ заради иновациите му в дизайна на плакати.

Ранният рекламен плакат се характеризира с живописност, както свидетелстват творбите на плакатисти като Жул Шере, Алфред Шубрак и Юго д'Алези. Капиело, подобно на други млади художници, работи по начин, почти противоположен на неговите предшественици. Той е първият художник на плакати, който използва смели фигури, изскачащи от черен фон, което е в стряскащ контраст с ранната норма на плакатите.

В хода на кариерата си Капиело създава повече от 530 рекламни плаката. Той умира през 1942 г. на 66-годишна възраст. Днес оригиналните му плакати все още се събират, продават се на търг и от дилъри по целия свят.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.