понеделник, май 02, 2022

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / С. В. СОФИЙСКИ ДО ПАНАЙОТ ХИТОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 461

С. В. Софийски до Панайот Хитов

Букурещ, 30 април 1872 г.

Господин Панайоте,

Идвам да ви поздравя и желая [подобрение на] вашето здраве. Според вашето писмо и вашата заповед, с която ме бяхте определили във вашето доброжелателно писмо, което ми бяхте писали от 30 март. Аз бях готов да тръгна още в същото време, 12 април. Дойде и Дякона, и още няколко лица от България и много очакват да пристигнете по-скоро в Букурещ, защото са ви писали още от България и пак - от Турну Северин ви писал Дякона, за да дойдете по-скоро. Така отговор още не са приели. А ваша милост, ако не можете да дойдете, пишете им по-явно и на Дякона, и на цялото общество, и до Каравелов, за да направят едно средство да мина в България, защото и аз желая като всеки един чист българин. Господин Панайоте, моля ви да им пишете по-явно за мен, защото човек човека, когато не знае, то е мъчно да се увери в него. Има още да се маят 10 дни. Като няма повече какво да ви пиша, оставам ваш покорен.

С. В. Софийски [1]

П. П. Поздравете и Атанас Петров.

Н.Б.II.А., п. 67, № 8934

Арх. т. I, № 2, стр. 44

БЕЛЕЖКИ

1. Сравни биографически сведения от Панайот Хитов за лицето в следващия отдел: Мемоари.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.