вторник, април 19, 2022

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / ДАНАИЛ ХР. ПОПОВ ДО П. ХИТОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 458

Данаил Хр. Попов до Филип Тотю

Турну Мъгуреле, 13/25 април 1872 г.

Господин П. Хитов, Белград

Писмото ви от 26 конч. март приех и видях съдържанието му. Целта на писмото ми е тази: понеже според както ви е вече известно, че с времето ще съставим едно събрание тук, в Букурещ, от тукашни и отсрещни действителни членове на Т[айния] б[ългарски] комитет за пълното разглеждане и одобрение на законите и прочее, и понеже започнаха вече да се събират отвред проводените представители, затова бързаме да явим и на вас да побързате и да дойдете и вие колкото е възможно по-скоро в Букурещ, където след празниците ще започнат и без друго да стават събранията, за да се свърши и нареди по-скоро. Защото отсрещните представители не могат да се бавят повече време. Впрочем, като вярвам, че според обещанието ви и длъжността, която ви приканва, не ще намерите никакви причини за отлагане или отричане, а ще гледате по-скоро да слезете. Засега без друго, като ви поздравяваме и сме ваши приятели.

Д. Хр. Попов

Господин В. Левски днес пристигна благополучно тук и тръгва за Букурещ и там ви очаква.

Н.Б.II.А., п. 63. № 8622

Арх. т. I, № 5, стр. 155

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.