четвъртък, април 21, 2022

ВЗРИВ НА ПАРНИ КОТЛИ И ЛАВКРАФТОВИ ЧУДОВИЩА

ИЗТОЧНИК: DISGUSTING MEN

ПРЕВЕЛ ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Промишлената революция също имала своите многобройни жертви. Парните котли, особено котлите на локомотивите, се взривявали толкова редовно, че това станало едва ли не всекидневие. Едва-що човечеството изобретило парния двигател и той веднага се взривил – един от най-първите локомотиви, „Парният кон“ („The Steam Horse“) на Уилям Брънтън, убива по такъв начин петнадесет души през 1813 година. Оттогава локомотивите се взривявали по цял цял свят, превръщайки се в чудовищата, които виждаме на снимките. От една страна, това е ужасно, а от друга – прекрасно. Резултатите от взрива приличат на произведения на авангардното изкуство, а едновременно с това напомнят донякъде и за Лавкрафт.

Основните причини да се взривяват локомотивите били дефекти в материала, от който е направен парният котел, падане на равнището на водата под допустимата норма, неправилна експлоатация, а също така повреда на предпазния клапан. Често се случвало да се взриви пещта, в която машинистите хвърляли въглищата и това водело до взрив и на парния котел. Страшно е да си представим каква заплаха е било това за машинистите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.