понеделник, април 11, 2022

ПОДВИГЪТ НА ВОЙНИКА ОСВОБОДИТЕЛ БЕШЕ ЗАЧЕРКНАТ ОТ НАХЛУВАНЕТО В УКРАЙНА

АВТОР: ВИКТОР ЕРОФЕЕВ, руски писател, литературен критик и телевизионен водещ

ПРЕВЕЛ ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

На паметното мероприятие, посветено на освобождаването на концлагера Бухенвалд, не бяха поканени чиновници от Русия и Беларус. За Европа темата за великия руски войник завършва, е уверен писателят Виктор Ерофеев.

Колкото и ужасен мистификатор да беше Съветският съюз, съветският войник в очите на Запада запазваше десетилетия наред статута на войник освободител на Европа от фашизма. Преломният момент на войната при Сталинград се превърнал в надежда за целия континент. Не случайно и до днес в Париж има площад „Сталинград“, спирка на метрото „Сталинград“, а в Брюксел авеню „Сталинград“ – очевидни исторически недоразумения, които обаче не изискват разумни оправдания.

В памет на победоносната война се появи цяло направление в официалната патриотична мисъл, което укрепваше от година на година и което всяко волно или неволно пренебрежение към военната тема възприемаше като дълбоко оскърбление. Либералните писатели, такива като Владимов и Копелев, се опитваха да оспорят чистотата на помислите както на съветския режим, така и на неговата армия, но в крайна сметка побеждаваше Василий Тьоркин, който за някои хора е фалшив герой, а за някои е прекрасен образ, създаден от Твардовский.

За вътрешния пазар образите, подобни на Тьоркин, ще се запазят завинаги, въпреки бъдещите промени, но за Европа темата за великия руски войник завършва. И въпросът не е даже в следвоенното поробване на Източна Европа и балтийските страни, което като тема предизвикваше и предизвиква яростния отпор на кремълските пропагандисти, но което все по-отчетливо става историческа истина за Запада. Подвигът на войника освободител беше зачеркнат от нахлуването в Украйна. Разбира се, говоря за Запада. И макар че днешният Кремъл скъса със Запада окончателно, презря го и уж го прати на бунището на историята, въпреки това не може да му прости тази промяна.

Но Западът се справя трудно със задачата да се откаже от обичайните концепции. Забележителен пример – администрацията на мемориалния фонд „Бухенвалд“. На тази администрация, според думите на нейния директор Кристиан Вагнер, ѝ било наистина трудно решението да не бъдат поканени представители на Русия и Беларус да почетат поредната дата на освобождението на лагера.

Поводи за окончателното отказване на поканата по време на военните действия в Украйна се натрупаха много, но явно не бяха достатъчни. Администрацията явно се колебаеше до последно. Но ето че в Харкив загина трагично един от последните затворници в Бухенвалд, 96-годишният Борис Романченко.

Внучката му разказва, че ветеранът практически изгорял в своето жилище. По мрежата на леглото му останали само кости. Вдигна се шум. Руските коментатори обясняваха смъртта на Романченко с кръстосания огън на вражите националисти. Трябва да признаем твърдостта на руските пропагандисти. Те приписват всичко на неонацистките фалшиви новини на противника. Понякога се създава впечатлението, че това е най-твърдата съставна част на руската „специална операция“.

На вътрешния пазар телевизорът се оказа по-силен от църквата. С оплакването по команда на бившия концлагерист, който е служил след войната в Съветската армия, би трябвало да се заемат неговите съпартийци, защото най-вероятно е бил комунист. Но не – всичко, което е оттатък фронтовата линия, не предизвиква сълзи и възрастта, пола и партийната принадлежност на врага няма значение. За Кремъл са важни само приятелите колаборационисти, но техните редици са някак си редки в Украйна.

Ако човекът не е бил убит в Бухенвалд, а е убит в Харкив, възниква естественото желание да се сравнят миналите времена със сегашните. Така че проклетата - за Кремъл - Европа няма да се прекланя повече пред подвига на Василий Тьоркин, а ще вижда – според изтънченото налудничаво мнение на същия Кремъл – в унищожената руска техника и в разстреляните мирни жители поредния повод за русофобия. А нашите телевизионни зрители ще гледат, вечеряйки, познатите лица на телевизионните водещи и с чаша бира в ръка ще се чудят на невъобразимата западна омраза. За какво, мръсници, така ни мразите?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.