четвъртък, април 07, 2022

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / Д. П. ТОПАЛАВ ДО САВА КЪРШОВСКИ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 456

Д. П. Топалов до Сава Кършовски

Сливен, 12 април 1872 г.

Савичка в Елена

Изпратеното ви писмо с дядо Духовника [1] приех наздраво. Приех и копието на писмото на Русчушкия комитет за заминалия шпионин за Сливен. Злото се изпревари. Дядо Духовник ми раз¬прави много работи - за идването на Левски Дякона и на покойния Ангел Кънчев в Елена, за ходенето им в конака и за събранието ви. И много работи ще ви разправи, като стигне в Елена. Ако е възможно, явете на бате си Иван [2] да каже на Панайот Хитов, че народът твърде горещо и разпалено го чака, за да го посрещне със златни венци на глава. И ние сме пак като сливенци, все по-приготвени. Ако е въз¬можно също, явете ни за Левски Дякона къде е днес? Явете ни някои по-нови новини, но с верен човек, направо до мене в Сливен. Как са еленските чорбаджии, пречат ли на делото? Другото писмо до бай Марин Станчев в Лясковец ще предадете или изпратите направо до него с верен човек. И на него му пиша за Панайот и за Дякончето. Ако той тръгне за Сливен, елате с него и вие. Засега накъсо ви поз¬дравяваме и Робов, и сме доброжелателите за добрия успех.

Д. П. Топалов

„Из миналото“ - под редакцията на

П. С. Кършовски, кн. I, № 11, стр. 49

БЕЛЕЖКИ

1. Архимандрит Галактион Хилендарец.

2. Иван П. Хр. Кършовски.

3. Авторът на „Из миналото“ отбелязва за Д. П. Топалов под страницата виден комитетски член, което не се потвърждава от писмото на Сливенския комитет до П. Хитов от 27 януари № 448, което дадохме малко по-напред.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.