понеделник, април 25, 2022

ПЬОТР КАПИЦА

ИЗТОЧНИК: ДИЛЕТАНТ

ПРЕВЕЛ ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

В живота на Пьотр Леонидович Капица има ярки полети и стръмни падения. Само абсолютната честност и твърдият характер на учения остават постоянна величина.

ФИЗИКЪТ КАПИЦА. ЛЮБИМЕЦ НА ВЕЛИКИЯ РЪДЪРФОРД

В семейството на дворянина Леонид Петрович Капица, военен строителен инженер, и съпругата му Олга Стебницкая, преподавателка, специалистка по детска литература и фолклор, Пьотр е второто по ред дете. Той е роден през 1894 година в началото на юли в пристанищния град Кронщат. Като става гимназист на единадесет години, една година по-късно бъдещият физик е преместен в обикновено училище – заради слаб успех по латински език. А в Петербургската политехника, където Капица постъпва след завършването на осми класq способностите му са забелязани веднага. И не от кого да е, а от бъдещия „баща на съветската физика“ Йофе, който, без да губи напразно време, привлича Пьотр на работа в своята лаборатория.

От Шотландия, където отива през лятото на 1914 година, за да подобри английския си език, Капица се връща през есента – причина е Първата световна война. Като постъпва доброволец в редовете на Руската императорска армия, бъдещият учен става шофьор на санитарен автомобил. Службата му не е лека. Колата с ранените често попада в зоната на артилерийските обстрели, но съдбата пази младия физик за бъдещите му открития.

П. Л. Капица и Н. Н. Семьонов, двоен портрет на Боирс Кустодиев

Като се връща след демобилизацията си в Петербург, Капица продължава да учи, да работи в лабораторията на Йофе и се жени. Негова избраница става Надежда Черносвитова, дъщеря на член на кадетската партия.

Трагичните събития през зимата на 1919-1920 година, когато от „испанския грип“ умират почти всичките членове на семейството на Капица (включително съпругата му и двете им деца – бел. П. Н.), подкосяват силно учения, той даже мисли за самоубийство. Спасява го работата. По-точно стажът във водещата английска лаборатория „Кавендиш“, където е изпратен със съдействието на професор Йофе. Като попада под ръководството на „бащата“ на ядрената физика Ърнест Ръдърфорд, Капица много бързо печели неговото доверие. С времето между двамата се оформя много силна дружба.

Тринадесет години Кеймбридж е за Капица втори дом. В университета той става доктор на науките, осъществява цяла редица изследвания, получава пари за изграждане на собствена лаборатория и даже организира свой клуб. Промени настъпват и в личния живот на физика. Като се жени през 1927 година за Анна, дъщеря на известния корабостроител Крилов, Капица не се отделя практически никога от нея и тя става за него истинска подкрепа и опора. В семейството се раждат двама синове – това са знаменитите по-късно учени Сергей и Андрей.

УЧЕНИЯТ И ВЛАСТТА

Работейки в чужбина, Капица, като истински патриот, обичащ своята страна, кани в лабораторията „Кавендиш“ (и не само там) много начинаещи съветски учени, като им дава старт в научния живот. Но ръководството на СССР, което многократно настоява ученият да си смени местожителството и да остане в Съветския съюз, се безпокои извънредно от това, че Капица консултира английски фирми (разбирай – разкрива може би секретна информация за състоянието на съветската наука). Когато идва веднъж в СССР (а тай прави това редовно всяка година), за да навести роднини и приятели, ученият получава известие: „Вашата виза е анулирана“.

Пьотр Капица, 30-те години на миналия век

Известният физик попада в капан. Писмата до знаменити учени, в които той ги моли да ходатайстват за връщането му в Кеймбридж, не дават резултат. Като се примирява със своята участ, Капица се включва в научната „социалистическа“ дейност. За пет години, от 1936 до 1941 година, успява да извърши редица значителни открития.

Няколко думи трябва да се кажат и за отношенията на Капица с кремълските власти. Той никога не става член на партията и за петдесет години пише до съветското ръководство повече от триста писма (лично до Сталин – петдесет). В тях Капица не само защитава възгледите си за съветската наука, но и „адвокатства“ на много именити учени (спасява например от репресии и сигурна смърт в лагерите физика Лев Ландау – бел. П. Н.).

ПЬТР КАПИЦА. АКАДЕМИК И НОБЕЛОВ ЛАУРЕАТ

Започналата Втора световна война заставя Капица и целият негов ИФП (в началото на 1935 година ученият става директор на Института за физически проблеми) да се евакуират в Казан, където в продължение на две години работят за внедряването в промишленото производство на специални кислородни установки. В столицата физикът се връща едва през лятото на 1943 година.

Когато е включен през 1945 година в състава на свръхсекретния Специален комитет за създаването на атомна бомба, оглавяван от Лаврентий Берия, Капица не може да си намери място. Въпросната дейност – изготвяне на „оръжие за масови убийства“ – го угнетява силно. В писмено обръщение до Сталин ученият моли да бъде освободен от това задължение, позовавайки се на сложни отношения с началството (което е формална причина). Молбата на Капица е удовлетворена, но едновременно с това го свалят от длъжността директор на ИФП. Нещо повече, ученият изпада в дългогодишна немилост. Когато започва „разведряването“, разрешават на домашния арестант, заселил се в Николина гора и оборудвал там своя лаборатория, да се върне в родния институт и да се заеме с така любимата му научна дейност.

Академик Пьотр Капица

Управляемите термоядрени реакции са основна тема в изследванията на Капица през последните му години. Ученият е удостоен с Нобелова награда, а също така след тридесет години получава отново възможността да пътува до чужбина. И на преклонна възраст той не се страхува да казва на властите своята гледна точка, справедливо предполагайки, че компас в живота е съвестта, с която не са възможни никакви компромиси. Два месеца преди да навърши деветдесет години, Капица умира от инсулт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.