неделя, декември 06, 2020

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ: ИВАН КЪРШОВСКИ ДО П. ХИТОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 364

Ив. Кършовски до П. Хитов

Галац, 20 август 1868 г.

Господин Панайоте!

Днес пристигнах с руския параход от Одеса, където бях отишъл, когато ни ловяха във Влашко, и бях един цял месец. Вчера вечерта в 9 часа тръгнах оттам.

Имате нарочно поздравление от г-н Н. М. Тошков. Той чул, че сте дошли във Влашко, и аз затова побързах да дойда, да се разговорим за всичко. Засега нищо не мога да ви кажа, защото..., побързай и си ела, ако нямаш работа.

Поздравление и до всички приятели!

Научих, че сте били слаби; затова трябва да си промените въздуха (хавата).

Като нямам друго какво да ви пиша, освен да ви се похваля: че черният хайвер [1] към нас има добра цена; червеният [2] пък, напротив, от ден на ден не само, но и от минута на минута се сваля.

Сбогом и добро виждане! Дано Бог по-скоро ни събере. Ваш покорен завинаги

Иван П. X. Кършовски

Н.Б.II.А., п. 67. № 8994

Арх. т. I, № 1,стр. 464

БЕЛЕЖКИ

1. Българските въстаници в Балкана под воеводството на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

2. Турците.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.