вторник, декември 01, 2020

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ: МОМЦИ ЧЕТНИЦИ ДО ВОЙВОДАТА ПАНАЙОТ ХИТОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 363

Момци четници до войводата Панайот Хитов

Букурещ,16 юли 1868 г.

Г-н Панайот Хитов

Първо иде ми да ви поздравя как сме живи и здрави и молим Всевишния за ваше здраве.

Второ писмото не е за друго, а само да ви се явим в какво състояние се намираме днес и как Г. X. Димитър и Караджата Коджа Ибрям и други, що са пришли от Сърбия всички, и се набират до двеста и тридесет, 230, души от нас; лански са пришли четирима - Стефан, Аликоч, Тулчалията и Дряновски; а ние други[те], що сме останали овде [тука], направиха ни като че сме били всички с теб и с Филип, шпиони, подкупници от сръбското правителство. И ни направиха, които останаха от х. Димитрова страна, накараха да ни запират ката ден [всеки ден] по комисии. Но сега ви се молим да ни явите каква работа да работим, защо[то] нямаме никаква помощ от нийде. Тука ли да стоим, или там, при тебе? Да ни се отговорите по-скоро, защо[то] се намираме днес в Букурещ до тридесет души, но като гледат, че е такава работата, захванаха да се отчайват. Но молим ви да ни отговорите, ако има някоя народна цел да се работи, изпратете отговор, за да дойдем тамо или за разноски да ни помогнат. И тъй оставаме ние за твой отговор, асъ амуджа(?)

Иван Костадинович, Кръстьо Попович Каршовски [1], Милан Лабъчевич, Танас Грозюв, Трендафил Андревич, Стоян Петков, Петко Ибиш, дядо Курти, Дянко, Иван Фучичие, Иван Черногорчи и прочие.

И да знаеш как дирят от правителството Филип, за да не замине...

И за отговор ще да приемем от канцеларията сръбска с име на Милана Лабчувич...

Адрес: Да получи на господин Панайот Хитов войвода в Белград.

Н.Б.II.А., п. 67. № 8994

БЕЛЕЖКИ

1. Кръстю Кършовски е брат на Ив. Кършовски. Бил е 1867 г. в четата на П. Хитов. Поминал се във Варненско 1901 г.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.