петък, декември 11, 2020

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ: ГР. Д. НАЧОВИЧ ДО ПАНАЙОТ ХИТОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 365

Гр. Д. Начович до Панайот Хитов

Букурещ, 4 септем(ври) 1868 г.

Господине Панайоте Хитов в Белград

Надявам се да сте приели писмото ми от 29 прошлаго [миналия месец] и да сте проумели какви са станали тукашните българи; и сега не ща да ви повтарям описанието им.

Бакалинът от Гюргево беше дошъл тук и аз можах да се разговоря подробно за нашата работа: той е на всичко склонен и се надява да може да направи нещо. Приключвам ви едно писмо от него на Гърски, в което ще видиш, че ви подканва да изпращате стока [1], защото той вярва, че има много стока около Сливен, Габрово и проч(ие), както го вярват тук всички. Аз се надявам да сте се научили вие досега точно за тази работа и че ще се владеете, както разсъдите да е по-добре, и се надявам да оставите за Великден да режете зелките, защото тогава мисирките са сладки с армея.

Бях чул Василя [2] на Браила и докато да му телеграфирам, той заминал за надолу. Затова мисля да сляза тези дни към Галац да го търся, за да видим, да захванем пустата работа, която отсега среща спънки в дядо-Ивановите хора и ми се струва, че няма да измъти пилци. Аз много ще се зарадвам, ако получа от вас някое писъмце през някой приятел в Браила, за да ми кажете тамошните работи и вашето мнение, защото съм останал сам измежду толкова арнаути и ще полудея.

Касабов е в Пушкарията и Славейков е в заптието, Тотю и Сапунов - на Полицията и проч(ие). Ако обичаш, заповядай тук да се видим през пармаклъкът. Други новини нямам.

Ваш усърден приятел

Г. Д. Вторанов

(П. П.) Поздравете дядо Цеко и всичките приятели заедно, и господин Коста.

Н.Б.II.А., п. 67. № 9021

Арх. т. I, № 2, стр. 438

БЕЛЕЖКИ

1. Въстаници.

2. Левски.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.