вторник, декември 29, 2020

ЛОРД ХОУ-ХОУ: ОСЪДЕН ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО С НАЦИСТИТЕ

ИЗТОЧНИК: ДИЛЕТАНТ

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Радиоводещият Уилям Джойс, известен като Лорд Хоу-Хоу, е обвинен в измяна на британската корона, макар че е гражданин на САЩ и Германия.

Може ли да бъде осъден гражданин на САЩ, живял до 1939 година във Великобритания и работил по време на войната за Германия, като изменник на британската корона? Може. За това свидетелства историята на Уилям Джойс, радиоводещ и пропагандист. За това как всички тайни стават явни и какво може да означава една фалшификация при получаване на паспорт, е нашият разказ.

ДЕТСТВО. ЮНОШЕСТВО. МЛАДОСТ

Уилям Джойс е известен в историята с прозвището си Lord Haw-Haw – Лорд Хоу-Хоу. За произхода на прозвището ще разкажем малко по-нататък. А засега ще се обърнем към биографията.

Джойс е роден в семейството на ирландец и англичанка, които се заселват в САЩ и дори получават до раждането на детето американско гражданство. Така че по рождение Уилям е американец. Когато момчето е на три години, семейството се връща в Ирландия. Бащата на Джойс е убеден привърженик на тезата, че Ирландия трябва да е в състава на Обедиенното кралство. Под предлог, че също е настроено пробритански, изпращат момчето да учи в Англия.

ОБИКНОВЕН БРИТАНСКИ ФАШИЗЪМ

В Лондон, където скоро се премества цялото семейство, Уилям завършва училище и университет, получавайки диплома на историк. Известно време работи на щат в консервативната партия, но след това преминава във „Фашисткия съюз“ като щатен пропагандист. През 1937 година поради ограничени финанси на партията Джойс е уволнен. Той организира своя Националсоциалистическа лига, която - между другото - не е много популярна: членовете на партията са доста по-малко даже от тези на „Фашисткия съюз“. Макар че все пак се намират привърженици.

Уилям Джойс (крайният отляво) с членове на „Фашисткия съюз“

ГРЕШКАТА НА РЕЗИДЕНТА

В края на август 1939 година Джойс и семейството му напускат Англия. За да се излезе от страната, е необходимо да се оформи паспорт, като се подаде съответно заявление на името на монарха.

За първи път Джойс иска паспорт през 1933 г. и в заявлението посочва като основание за получаване на документа „British subject from birth“. Което ще рече – „британски поданик по рождение“. Това сведение е преднамерено фалшиво, но му издават паспорт, защото данните се проверяват небрежно. След това Джойс продължава два пъти действието на паспорта и тогава вече сведения за гражданството му изобщо не се изискват. Така че по документи Джойс се оказва де факто британец. Макар че по рождение, както помним, е американец.

“ГОВОРИ ГЕРМАНИЯ“

През август 1939 година Джойс заминава за Германия, а през септември вече започва да предава по немското радио в програмата „Говори Германия“. Предаването е предназначено за Британия, САЩ и колониите. В отдела за пропаганда работят основно англичани, а също така германци, владеещи двата езика.

Мястото на щатен водещ осигурява на Джойс прозвището Лорд Хоу-Хоу "по наследство". Отначало слушателите наричат така Волф Митлер – германец, който има специфичен английски изговор. След Митлер диктор (и Лорд Хоу-Хоу) става англичанинът Норман Бейли-Стюарт, осъден в началото на 30-те години за шпионаж в полза на Германия. А след него прозвището заедно с длъжността преминава към Джойс. Който, между другото, получава през 1940 година немско гражданство.

Симпатиите си към фашизма Джойс изразява открито: „Както е доказано в националсоциалистическа Германия, чувството на целия народ може да бъде изразено в личността на един човек. Този човек е Адолф Хитлер“ (из книгата „Свечеряване над Англия“).

Стилът на Джойс дори не може да се нарече пропаганда – понякога става въпрос за съвсем безсрамни лъжи. Например, въпреки трудностите, които се появяват при окупацията на Норвегия, той предава в ефира: „Върховното командване на въоръжените сили на Германия обяви: окупацията на Дания и Норвегия е проведена днес в съответствие с плана“. И подобни неща допуска редовно.

Британската аудитория на „Лорд Хоу-Хоу“ се оценява на шест милиона постоянни слушатели и осемнадесет милиона души, които го слушат от време на време. Разбира се, не му вярват много: просто е интересно какво Джойс ще каже по-нататък. И изказванията за живота на обикновените британци (например, че англичаните си поръчват шапки от тънка ламарина, за да се защитават от бомбените осколки) предизвикват по-скоро смях, отколкото доверие.

“ВИЕ ДЖОЙС ЛИ СТЕ?“

В края на войната, когато нейният изход е очевиден, Джойс е арестуван. Той се крие в гората, но го срещат британски войници, които разпознават радиоводещия по гласа. Един от войниците направо го пита: „Вие Джойс ли сте?“ Той бръква в джоба си, където има фалшив паспорт. Но войниците решават, че бърка за пистолет, и го раняват. След това Джойс е откаран в Лондон и започва подготовката за процес.

Процесът веднага се усложнява от определянето на гражданството: защото по рождение Джойс е американец. Заявление за получаване на британски паспорт подава, но формално заявление с молба да бъде приет за поданик на Негово величество – никога. След арестуването си Джойс казва: „През 1940 година получих немско гражданство. Понеже не бях формално готов да се сражавам за Британия срещу Германия, напуснах страната. И сметнах, че нямам морално право да се връщам обратно. Избрах за свой дом Германия“. Пред юристите стои трудна задача: да формулират в какво точно се състои престъплението му.

Уилям Джойс след раняването при ареста

ПО ТРИ ТОЧКИ

Това, че Джойс ще бъде обвинен в измяна, не буди съмнения. Но са подготвени три варианта:

- Между 18 септември 1939 година (когато започва да предава от Германия) и 29 май 1945 година (когато е арестуван) Уилям Джойс се присъединява към враговете на краля в Германия, разпространявайки пропаганда.

- Между 18 септември 1939 година и 2 юли 1940 година Уилям Джойс се присъединява към враговете на краля в Германия, разпространявайки пропаганда.

- Уилям Джойс помата на враговете на краля, следователно е извършил измяна. Тази точка е формулирана в съответствие с Act of Treason, приет още от Едуард III през 1351 година. Минало не едно столетие, но законът продължава да действа.

Трите обвинителни точки отварят за юристите три направления за действие. И обвинението избира за основна втората. В нея е посочена датата 2 юли 1940 година – датата, когато изтича срокът на британския паспорт на Джойс.

А ПАСПОРТЪТ Е ФАЛШИВ

Ние помним как при подаването на заявление за получаване на паспорт Джойс представя фалшиво сведение, че е британец по рождени. Фактически получава паспорта с измама. Но обвинението формулира следната теза: британският паспорт е нужен на Джайс, за да напусне Британия и да се представя в чужбина за гражданин на Британия. Значи е встъпил с Негово величество краля в отношения на взаимни задължения: „до 2 юли 1940 година, когато действието на паспорта е прекратено, той остава под защитата, която този паспорт може да му предостави по време на престоя му в Европа“.

Британски паспорт от 40-те години

Иначе казано, като получава документа с измама, от гледна точка на съда Джойс придобива всички права и задължения на гражданин на Великобритания. По време на заседанията се обсъжда и въпросът Джойс да бъде предаден на САЩ, за да го съдят като гражданин на Съединените щати. Но в крайна сметка решават да бъде съден в Англия. Може би точно защото британците ненавиждат прекалено много Джойс.

Трябва да кажем, че съдебните заседатели не се сблъскват с големи проблеми. Джойс не крие своята позиция и увереност, че Германия и Великобритания са били длъжни да се съюзят срещу световното еврейство и срещу световния комунизъм. И съдебните заседатели, след като се съгласяват, че Джойс трябва да бъде съден като обикновен гражданин на Великобритания, го признават за виновен в измяна по закона от 1351 година. Това е последното практическо прилагане на класическия Act of Treason.

Адвокатът на Джойс обжалва присъдата, обжалването е разгледано и отклонено. На 3 януари 1946 година присъдата е изпълнена. Лорд Хоу-Хоу бил екзекутиран.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.